Nikon Z Nikkor 14-30MM F4.0 S: extra’s voor de filmende fotograaf

De Nikon 14-30mm ultragroothoekzoom lijkt sterk op de even lichtsterke 24-70mm. De grote diameter valt meteen op en vooral ook dat de frontlens nagenoeg vlak is uitgevoerd. Meestal is dat bij een ultragroothoek een sterk naar voren uitstekende bolle lens.

0

Door de vlakke frontlens kan er een 82 mm schroeffilter op en hoeven we niet te investeren in overmaatse klemfilterhouders met rechthoekige polari­satie-, ND- of verloopfilters. Nikon had al een 16-35mm F4 AF-S groothoekzoom met een 77 mm filterschroefdraad. Met een FTZ-adapter zou die ook op een Z6 of Z7 body gebruikt kunnen worden. In meer aspecten lijkt de 14-30mm op de 24-70mm standaardzoom: de frontgroep is uittrekbaar, waardoor een tubus van 34 mm speling-vrij naar buiten komt. Bij inzoomen naar 30mm steekt de tubus nog maar 17 mm uit, waardoor er geen sprake is van onbalans. De stof- en spatwaterdichte constructie is sober uitgevoerd met een brede zoomring, een smalle scherpstel-, c.q. functie-instel-ring en de A/M-schuif. De frontlens is gecoat met de reflectiewerende Nano Crystal Coat en de vuilwerende fluorinecoating. De ver­koopprijs bedraagt € 1.449,-.

De combinatie werkt prettig en is zeker niet zo zwaar als we van Nikon gewend zijn.

Voor video
Deze groothoek is in te zetten voor archi­tectuur-, landschaps-, reportage- en door het ontbreken van coma ook astrofoto­grafie. De autofocus is weer de geruisloos en soepel werkende STM-module. Je kunt de functie van de scherpstelring wijzigen naar die van belichtingscorrectie of van een trap- en klikloos diafragma. Videofilmers zullen dat traploze diafragma weten te waarderen. Ook profiteren zij van de ver­minderde focus-shift tijdens het zoomen én de correctie op focus breathing. Deze twee verbeteringen zagen we tot nu toe alleen in (peperdure) cinelenzen. Nikon heeft met de S-line lenzen kennelijk de videograaf nadrukkelijk willen bedienen.

De draaiende raderen met 1/15 uit de hand opgenomen. Dankzij de vijfassige beeldstabilisatie in de camera met vijf stops zekerheid wordt de beperking van de F4-lichtsterkte teniet gedaan.
Er ontstaat een aannemelijke, foutenvrije indruk van de molenvloer. 11 MEI, MOLENDAG . F8 MET 1/50 EN ISO 2.500

Scherp
Dankzij vier ED-lenzen is chromatische aberratie prima gecorrigeerd. Het laatste restje van deze lensfout wordt door de ingebouwde lenscorrectieprofielen gecor­rigeerd. De detailscherpte is zeer hoog, met name aan de groothoekzijde en in het beeldmidden. Naarmate we inzoomen worden de hoeken wat minder. De grote Z-bajonet, de korte flensafstand (16 mm tot de sensor), het ontwerp met vier asferische lenzen en het pakket lenscorrecties nemen ook vertekening en vignettering weg. In de camera’s kun je deze correcties plus de diffractiecorrectie aanzetten als je jpeg-opnames maakt. Deze worden vrij sterk verscherpt. In feite wordt de begrenzing tussen pixels met verschillende helderheden contrastmatig enigszins verhoogd, waar­door alles nóg scherper lijkt. De F4-opening is niet heel lichtsterk, maar in de Z-roadmap staan nog voor dit jaar een 20mm F1.8 en voor het volgend jaar een 24mm F1.8 en de 14-24mm F2.8 S lens gepland. De vijf stops stabilisatie (in de camera) maakt lange opnames uit de hand mogelijk, zoals een 1/15 seconde

Groothoeken brengen veel voorgrond en lucht in beeld, die we uiteraard kunnen aansnijden.

Conclusie
De Nikon Z 14-30mm F4.0 S Nikkor S is een com­pact en degelijk objectief dat uitstekend presteert. Zonder voorbehoud kun je hier­mee interieur- en architectuuropnames maken. Fotografeer je close-ups tot 28 cm dichtbij dan is ook daarvan de weergave echt fraai. Met de SB-5000 flitser (maar ook met de oudere modellen, zoals de SB-910) kun je i-ddl flitsen en ook alle Creative Light-opties gebruiken. Met de groothoekdiffusor wordt de beeldhoek van de 14mm stand nog egaal verlicht. De mogelijkheid om allerlei filters te kunnen opschroeven zal de landschapsfotografen sterk aanspreken.

Een opname in zonlicht, maar twee stops onderbelicht. De flitser werkt manueel, op vol vermogen. Je kunt dus high speed sync opnames als vanouds maken. F8, 1/1000 SECONDE, MET ISO 100

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam