Tentoonstelling Drummies in de Kunsthal

0
Drummies
Dr Van Der Ross Primary Drum Majorettes Kaapstad, Zuid-Afrika, 2017 © Alice Mann, Courtesy AFRONOVA GALLERY

De tentoonstelling Drummies van fotograaf Alice Mann laat het verhaal zien van trotse en zelfverzekerde jonge sportvrouwen in Zuid-Afrika. De gelijknamige subcultuur van drum-majorettes is in de jaren ’70 voor het eerst te zien tijdens parades in het straatbeeld van Kaapstad. Tegenwoordig hangt er een zweem van nostalgie over de sport, die nog steeds beoefend wordt binnen competitieve clubs en schoolteams.

In haar veelvuldig bekroonde fotoserie, waar zij sinds 2017 aan werkt, legt Mann het gemeenschapsgevoel en de ‘sisterhood’ vast en brengt ze de individuele persoonlijkheden van de jonge atletes in beeld. Voor de jonge vrouwen, met name degenen uit gemarginaliseerde gemeenschappen, biedt de sport een veilige plek waar ze kunnen ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. De militaire precisie waarmee zij de ingewikkelde routines van de drum-majorettes uitvoeren, vergt doorzettingsvermogen en discipline. Door ‘Drummie’ te zijn, kunnen de meisjes en vrouwen uitblinken, daar waar zij in hun dagelijks leven nog vaak beperkt worden en voor vele sociale uitdagingen staan. De opvallende uniformen versterken het gevoel van onderscheidenheid, trots en zelfvertrouwen. Het kostuum is een zichtbaar teken van de verbondenheid van de Drummies: elk team heeft dan ook een eigen stijl.

Er zal dit jaar ook een boek verschijnen over het fotoproject (GOST Books).

Kunsthal Rotterdam 2 oktober t/m 23 januari 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam