Louis Zaal Meesterklas: educatie voor documentaire projecten

1
Louis Zaal Meesterklas

De Louis Zaal Meesterklas is een educatief ontwikkelingsprogramma voor Nederlandse, of in Nederland werkzame, fotografen. De bedoeling is fotografen te stimuleren om op projectmatige basis maatschappelijk relevante thema’s vast te leggen. Bij de uitvoering van het programma betrekken de initiatiefnemers fotojournalistieke organisaties en zetten ze hun netwerk in om de deelnemers te stimuleren, te scholen en te begeleiden bij het maken en openbaar maken van een reportage of serie.

Uit het persbericht:

Over Louis Zaal
Louis Zaal (1956-2016) was in 1985 een van de oprichters van Hollandse Hoogte, het eerste bureau dat zich op Nederlandse fotografie richtte. Louis was sterk betrokken bij de fotografie in Nederland en geëngageerde kwaliteitsfotografie had zijn voorkeur. Hij maakte zich hard voor goede fotografie in kranten en tijdschriften, hij streed voor een goede positie van Nederlandse fotografen en was voorvechter van goede Nederlandse fotografie in het algemeen, van verhalen met inhoud en diepgang, reportages die gemaakt werden met betrokkenheid.

Over de Meesterklas
In zijn geest zijn wij de Louis Zaal Meesterklas gestart. Om te benadrukken dat het gaat om fotografie over een Nederlands onderwerp, of een voor Nederland relevant onderwerp, noemen we het Meesterklas. In samenwerking met Stichting De Zilveren Camera zetten we een educatief programma op om fotografen die iets willen leren of hulp nodig hebben bij het maken van een documentair, verhalend fotoproject te begeleiden. Hetgeen moet uitmonden in een expositie en publicatie.

Voor wie is de Meesterklas?
Iedere Nederlandse, of in Nederland werkzame, professionele fotograaf die een idee heeft voor een langlopende reportage, fotografisch project, met maatschappelijk relevantie, wordt uitgenodigd om dat in te sturen.

Inschrijving en inschrijfdatum
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor 6 januari 2019 via: inzending@louiszaalmeesterklas.nl. Inschrijven gaat door het opsturen van een plan van aanpak (1 A4), een portfolio (circa 15 foto’s) en een motivatie inclusief hulpvraag/of ontwikkelbehoefte (1 A4). Een selectiecomité beoordeelt de aanvragen en kiest op basis van de leervraag, het idee en motivatie, vijf deelnemers.

Bekendmaking van de vijf gekozen deelnemers zal eind januari/begin februari 2109 zijn.

We erkennen dat het beroep fotograaf steeds meer vraagt om een breed scala aan verhaalvormen. Hoewel uw inzending een reeks (stilstaande) foto’s moet bevatten, kunt u daarom ook andere manieren indienen als onderdeel van de inzending. Dat kan audio, video, VR of een ander visueel medium zijn.

Louis Zaal Meesterklas is een initiatief van Wendelien Schmidt, Natalia Toret, Damar Jansse en Truida Gerritsen. Eike den Hertog is projectmanager, Marieke van der Velden en Marc Prüst zijn de meesters en Marcel Molle bestuurslid.

De Louis Zaal Meesterklas kwam tot stand dankzij een bijdrage van Het Pictoright Fonds

1 REACTIE

  1. oeps…… rond de jaarwisseling Focus gekocht editie januari, gisteren gelezen, en te laat voor de deadline van gisteren wat is dat gruwelijk jammer, heb zo een mooi langlopend project……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam