LaCie DJI CoPilot – externe harde schijf

De LaCie DJI CoPilot is een externe harde schijf waarmee je op locatie back-ups van geheugenkaarten kunt maken, zonder dat je daar een computer voor nodig hebt. Laat je niet misleiden door de naam: hij is ook interessant voor wie geen drone heeft.

0
LaCie

Het design van de LaCie DJI CoPilot doet denken aan de externe Rugged-schijven van LaCie. Net als deze wordt de DJI CoPilot tegen stoten beschermd door een rubberen stootrand die om de schijf zit. Volgens LaCie is de DJI CoPilot valbestendig, maar dat moet je als het even kan toch vermijden omdat er geen SSD maar een harde schijf wordt gebruikt. Hij is spatwaterdicht, zodat je hem kunt blijven gebruiken als het begint te regenen. De DJI CoPilot is een harde schijf om mee te nemen wanneer je op locatie fotografeert en filmt – met een drone, of met een gewone camera. Daarom is hij ook voorzien van een accu.

LaCie
De schijf bevat ook een statusscherm waarop je ziet hoeveel ruimte er nog vrij is.
Lacie
Van links naar rechts: stroomtoevoer, usb-a aansluiting, usb-c aansluiting en SD-kaartslot. Het vierkante blokje hoort bij de kabel met Lightning-aansluiting die op deze foto rond de LaCie DJI CoPilot zit.

In gebruik
Voor je de schijf kunt gebruiken, moet je hem eerst activeren via de bijhorende CoPilot BOSS (Backup On Set Solution) app. Deze is beschikbaar voor Android en iOS. Je installeert de app op je mobiele apparaat en verbindt die via een van de drie meegeleverde kabeltjes (met usb-c, micro-usb of Lightning-aansluiting) met de schijf. Wanneer de app de schijf ontdekt, dien je eerst eenmalig de Algemene Voorwaarden, Eindgebruikersovereenkomst en Privacyverklaring te accepteren. Daarna vul je nog je naam en e-mailadres in en dan wordt de schijf geactiveerd en kun je hem gebruiken waarvoor ze bedoeld is: back-ups maken van nieuwe foto’s en video-opnames. Wanneer je camera SD- of microSD-geheugenkaarten gebruikt, is dat kinderspel.

Je plaatst de kaart in het geheugenkaartslot (voor microSD wordt een adapter meegeleverd). Als je smartphone aangesloten is vraagt de app of je de kaart wil kopiëren. Als je bevestigt, wordt de volledige inhoud van de kaart gekopieerd. Bij videobestanden ging dat in mijn test met ongeveer 50 megabyte per seconde, bij foto’s ging het wat trager, met 30 tot 40 MB/s. Dat ligt aan de verschillen in lees- en schrijfmethode: bij video gaat het om minder, maar grote bestanden, bij foto om veel meer kleinere bestanden.

LaCie
Via de app kun je de inhoud van een geheugenkaart integraal back-uppen.

Bekijken
Als alles gekopieerd is kun je via de app de foto- en videobestanden bekijken. Omdat de kaart inclusief mappenstructuur is gekopieerd, moet je eerst navigeren naar de map waarin de bestanden staan. In die map krijg je dan voorvertoningen van je foto’s en videoclips op postzegelformaat te zien. De app herkent zowel foto’s in jpeg- als in raw-formaat, maar bij de laatste duurt het wel langer voor de voorvertoningen weergegeven worden. Je kunt een foto individueel bekijken, de exif raadplegen, of kopiëren naar een andere locatie (bijvoorbeeld de filmrol van je smartphone). Via de Delen-functie op je smartphone kun je ze ook posten op sociale media, of openen met foto-apps op je smartphone. Een andere manier om back-ups te maken is via een van de twee usb-aansluitingen. Wanneer je hier een camera, een usb-stick of een ander opslagapparaat op aansluit, krijg je in de app de optie om de inhoud ervan te kopiëren. Via de usb-c aansluiting kun je de LaCie DJI CoPilot aansluiten op een computer, bijvoorbeeld om de inhoud van de schijf naar je computer over te zetten.

LaCie
De app toont voorvertoningen van de foto’s.

Zonder smartphone
Back-ups maken gaat ook zonder de CoPilot BOSS app. Het volstaat om een geheugenkaart te plaatsen of een camera of usb-apparaat te verbinden, en dan op de grote knop aan de zijkant van de schijf te drukken. Zodra het opslagmedium herkend wordt, zie je op het statusscherm de vraag of je het wilt kopiëren. Druk nogmaals op de knop om de back-up te starten. Zonder aangesloten smartphone en de app kun je uiteraard niet controleren of de back-up geslaagd is, en evenmin bestanden bekijken. Maar het is wel een snelle methode als je alleen maar een reservekopie wilt van je opnames. Het statusscherm toont ook hoeveel ruimte er nog vrij is op de schijf. De harde schijf heeft een capaciteit van 2 terabyte. Dat is goed voor zowat 60 volle geheugenkaarten van 32 gigabyte elk, of voor meer dan 60 uur video in ultrahoge 4K-resolutie. De usb-poorten kunnen ook dienen om je telefoon of andere apparaten op te laden. Met de LaCie DJI CoPilot in je tas heb je dus geen power pack meer nodig.

LaCie
Je kunt inzoomen op een foto en informatie raadplegen.

Conclusie
De naam doet vermoeden dat je een drone van DJI nodig hebt om deze externe schijf te kunnen gebruiken, maar niets is minder waar. Het is een prachtige oplossing voor iedereen die al op locatie reservekopieën van waardevolle beelden wil maken. Met een richtprijs van 379 euro is de LaCie DJI CoPilot wel veel duurder dan een gewone externe harde schijf van 2 terabyte. Maar daarmee mag je hem niet vergelijken: de CoPilot is een zeer handige back-up oplossing voor fotografen en videomakers op locatie.

dji-copilot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam