Canon lanceert EOS R-systeem

Canon introduceert een gloednieuw camerasysteem. De EOS R is een spiegelloze systeemcamera met de RF lensvatting. Deze maakt volgens Canon een betere beeldkwaliteit mogelijk. Bestaande EOS EF objectieven kunnen gebruikt worden via een adapter.

0

Het EOS R-systeem is gebaseerd op de RF-lensvatting. Deze heeft een diameter van 54 millimeter en een registerafstand (afstand tussen de lensvatting en de sensor) van 20 millimeter, en heeft 12 elektronische contacten voor communicatie tussen de camera en het objectief.


De eerste camera met de nieuwe lensvatting is de EOS R, een spiegelloze systeemcamera met een 30 megapixel CMOS sensor in full-frame formaat en de nieuwste DIGIC 8-beeldprocessor. Dankzij Canons Dual Pixel AF zijn er 5.655 AF-posities selecteerbaar via het aanraakscherm – meer dan op welke camera ook. De autofocus functioneert in donkere omstandigheden (tot -6 LW) en stelt volgens Canon in slechts 0,05 seconden scherp. De EOS R bevat een elektronische zoeker (EVF) met 3,69 miljoen dots. Voor videomakers biedt de EOS R 4K-resolutie met  10-bits uitvoer via HDMI. Het neutrale Canon Log profiel levert een dynamisch bereik tot 12 stops bij ISO 400.

RF objectieven
Samen met de EOS R stelt Canon vier nieuwe EOS RF-lenzen voor. De RF 50 mm f / 1.2L USM is een extreem lichtsterke 50 mm met autofocus. De RF 24-105 mm f / 4L IS USM is een L-serie zoomlens en de eerste full frame Canon lens met Nano USM. De RF 28-70mm f / 2L USM is de eerste standaardzoom voor full-frame met een maximaal diafragma van f/2. De vierde is de RF 35mm f/1.8 Macro IS STM, een betaalbare prime met macrofunctie.

De EOS RF objectieven bevatten een controlering waarmee een instelling zoals sluitertijd of gevoeligheid aangepast kan worden.

Er komen maar liefst drie adapters voor bestaande EOS EF objectieven. De standaardadapter zorgt ervoor dat EF lenzen gebruikt kunnen worden zonder inperkingen. De tweede adapter heeft net als de nieuwe objectieven een programmeerbare controlering, voor het wisselen van instellingen. De drop-in filter mount-adapter biedt tevens de mogelijkheid om een serie drop-in filters te gebruiken (drop-in circulair polarisatiefilter of drop-in variable ND-filter).

Prijzen en beschikbaarheid
EOS R Body: vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €2.539,99.
RF 50mm f/1.2L USM: naar verwachting vanaf eind oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €2.539,99.
RF 24-105mm f/4L IS USM: vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €1.219,99.
RF 28-70mm f/2L USM: naar verwachting vanaf eind december verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €3.299,99.
RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM: naar verwachting vanaf eind december verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €559,99.
Canon mount adapter EF-EOS R: vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €119,99.
Canon control ring mount adapter EF-EOS R: vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €229,99.
Canon drop-in filter mount adapter EF-EOS R met drop-in Variabele ND-filter A: naar verwachting vanaf februari 2019 verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €459,99.
Canon drop-in filter mount adapter EF-EOS R met drop-in circulair polarisatiefilter A: naar verwachting vanaf februari 2019 verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €339,99.

Focus is in Londen voor de voorstelling van de EOS R. In het volgende nummer lees je onze eerste indrukken van dit nieuwe systeem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam