Ricoh Theta V, bijzondere 360 graden-camera

Om een interieur volledig te tonen in een enkel beeld is een bolvormig (sferisch) panorama ideaal. Om een dergelijk panorama met een gewone camera te maken, moet je meerdere overlappende opnames maken en met speciale software combineren. Met een 360 graden-camera volstaat een druk op de knop. tekst en beeld: Erik Derycke

0
Ricoh Theta V

Een 360 graden-camera bevat (minstens) twee beeldsensoren en twee objectieven. De opnames die deze maken, worden via een proces dat stitching heet in de camera naadloos samengevoegd tot een enkel sferisch panorama. De gefotografeerde ruimte is daarop volledig zichtbaar, met de kijker in het midden van het beeld, waar de camera zich bevond. Met de juiste software kan de kijker – op een computer, VR-bril of online – het panorama horizontaal of verticaal verdraaien en zo het hele interieur bekijken. Een droom voor interieurarchitecten, makelaars en verhuurders, maar er is ook een hoge ‘funfactor’.
Er zijn verschillende betaalbare 360 graden-camera’s op de markt, zoals de Samsung Gear 360, de GoPro Fusion en natuurlijk de Ricoh Theta V. De Theta V (€ 399,-) heeft een opvallend platte en langwerpige vorm. Daardoor blijft de afstand tussen beide objectieven erg kort, en dat zorgt voor een goede stitching.

Ricoh
Het rechthoekige foto-bestand van 14 mega-pixel. Onder in beeld zijn de poten van het mini-statief zichtbaar. De paarse randen bovenaan ontstaan door het hoge contrast aan de raampjes.
Ricoh Theta V
De Ricoh Theta V heeft twee objectieven.

Afstand houden
De Theta V biedt een ontspanknop, maar als je die gebruikt sta je zelf ook op de foto, en dat is voor een interieuropname niet de bedoeling. Je kunt de camera gelukkig ook van een afstand gebruiken via de ingebouwde wifi-verbinding en de bijhorende app. Hierdoor kun je zelf in een aangrenzende kamer staan zodat je niet in beeld komt. Je zet de camera dan op een mini-statiefje voor extra stabiliteit. Dat statiefje komt dan wel op de foto, maar je kunt hem makkelijk wegklonen of croppen in de nabewerking.
In vergelijking met een conventionele camera zijn de instelmogelijkheden van de Theta V nogal beperkt. Je beschikt over een volautomatische en een manuele modus plus sluitertijdvoorkeuze en de mogelijkheid om de gevoeligheid aan te passen. Voor interieurs is de HDR-opnamemodus nuttig; deze combineert automatisch meerdere opnames met verschillende belichtingen tot een enkel beeld. Over de sterkte van het HDR-effect heb je echter geen controle.

Ricoh Theta V
Met de Theta desktop app zien we het sferisch panorama zoals het bedoeld is en kunnen we ronddraaien in het beeld. Hier een zicht op de koepel van deze galerij.

En bij hoge contrasten, zoals zonlicht dat door een raam binnenvalt, merk je het beperkte dynamisch bereik van de kleine (1/2.3”) sensor. Het resultaat van de opname is een foto van 14 megapixel (5376 × 2688 pixels). Om die te bekijken als sferisch panorama, heb je de Theta 360 app nodig of de Theta-desktop­software. Je kunt de foto ook opslaan op de theta360.com site en vandaar in je eigen blog of website opnemen. Filmen kan ook, de camera heeft een heuse 4K-modus waarmee je via de USB-verbinding van een snelle pc zelfs kunt live streamen. Er zijn vier microfoons ingebouwd voor een ruimtelijk geluid. Ricoh heeft ook enkele accessoires in de aanbieding: de aanklikbare TA-1 3D microfoon en een onderwaterbehuizing voor een maximale waterdiepte van 30 meter.

Conclusie
De beeldkwaliteit van de Theta V is duidelijk verbeterd ten opzichte van de voorganger maar is nog steeds niet te vergelijken met wat je kunt maken met een camera met een grote sensor, een goede lens en de juiste opnametechniek. Daartegenover staat dat hij voor veel (online) toepassingen goed genoeg is, en dat je met een druk op de knop het gewenste resultaat krijgt.
ricoh

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam