Siebe Swart – Time and Tide

Museum Panorama Mesdag viert dit jaar haar 140-jarig bestaan en sluit het jubileumjaar sluit af met een serie bijzondere panoramafoto’s van Siebe Swart. Deze indrukwekkende reeks zwart-witfoto’s van de Nederlandse kust is voor het eerst te zien.

0
Siebe Swart
Havenhoofd, Brouwersdam, februari 2019 © Siebe Swart

Tussen 2016-2020 verkende Siebe Swart de gehele Noordzeekust, de Waddenzee en de (voormalige) Zuiderzee. Van de slufter Het Zwin op de grens met België, tot en met de kwelders van de Dollard in het uiterste noordoosten van Groningen. Hij fotografeerde in alle seizoenen, in weer en wind en bij nacht en ontij. Door middel van panoramafoto’s laat Swart de kijker delen in de stilte, de leegte en de ruimte van de zeekust, met als achtergrond de steeds maar verder stijgende zeespiegel. 

Schelphoek bij laag water, Serooskerke, september2018 © Siebe Swart

Elk panoramabeeld uit Time and Tide wait for no man is opgebouwd uit verschillende foto’s die zijn samengesteld tot één beeld. Zo kan Siebe Swart de gewenste verdeling tussen land, lucht en water bepalen en de stand van de horizon, de kijkrichting en de beeldhoek aanpassen. Het voordeel van deze techniek is dat er zeer grote digitale bestanden ontstaan die op groot formaat afgedrukt kunnen worden. Het resultaat zijn monumentale foto’s die een enorme weidsheid uitstralen, waarin Swart de illusie creëertvan oerlandschappen waar de tijd heeft stilgestaan, zonder menselijke activiteit.

Siebe Swart (Amsterdam, 1957) is documentair fotograaf, gespecialiseerd in panorama- en luchtfotografie. Op dit moment werkt hij aan een vervolg van Time & Tide buiten Nederland, langs de kusten van Normandië. Reizen naar andere kusten in Frankrijk, de waddenkusten van Duitsland en Denemarken zijn in voorbereiding.

Siebe Swart – Time and Tide wait for no man is na de lockdown te zien tot en met 27 februari 2022.
Museum Panorama Mesdag, Den Haag

De gelijknamige publicatie is nu verkrijgbaar.

Siebe Swart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam