Brechje Gunec over haar Instagram account

Instagram, de app waarmee je foto’s en korte video's kunt bewerken en delen, is een van de populairste sociale netwerken van dit moment. Brechje Gunec toont haar foto’s en vertelt over hoe zij met het platform bezig is.

0
Brechje Gunec
© Brechje Gunec

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Brechje Gunec en woon met mijn man en dochter van tien in het Gooi. Fotograferen vind ik al van jongs af aan erg leuk; vanaf mijn tiende jaar had ik een eigen analoge camera. Maar pas sinds 2012 ben ik er wat serieuzer mee bezig, en startte ik ook met mijn Instagram account. Eerst postte ik alleen maar foto’s van dagelijkse dingen in mijn directe omgeving, maar vanaf begin 2013 ging ik echt op stap om te gaan fotograferen. Omdat ik vlakbij de hei woon, ben ik daar begonnen met het fotograferen van vrijstaande bomen, en hier ben ik eigenlijk nooit mee opgehouden. Het liefst fotografeer ik onder bijzondere omstandigheden, zoals met mist of sneeuw en bij zonsopkomst of zonsondergang. Verder vind ik het ook heel leuk om architectuur en mensen te fotograferen, al moet ik me daar nog wel meer in bekwamen. Ik zoek altijd naar rust en minimalisme in mijn foto’s, en ik houd van zachte kleuren. Ik probeer altijd weer een foto te maken die goed in mijn galerij past.”

Brechje Gunec
© Brechje Gunec

Waar fotografeer je mee?
“Ik fotografeer met een Fuji X-T1, en heb diverse primelenzen: de 35mm, de 56mm en de 90mm. Voor architectuur gebruik ik sinds kort de 10-24mm.”

Brechje Gunec
© Brechje Gunec

Doe je veel aan nabewerking?
“Nee, en wat ik aan nabewerking doe, doe ik via apps op de iPad. Maar eigenlijk komen veel foto’s die ik post rechtstreeks uit de camera. Dat is het voordeel van de Fuji X-T1: de foto’s zijn qua kleur en scherpte echt prachtig. Ze hebben weinig nabewerking nodig, soms alleen wat belichtingscorrectie of wat minder saturatie. De apps die ik wel gebruik zijn Snapseed, en Photoshop Express en soms ook apps als Retouch en Reflect.”

Hoeveel tijd besteed je aan Instagram?
“Dagelijks minstens een uur, en soms wel meer. Niet alleen met zelf posten, maar natuurlijk ook met bijhouden wat anderen posten en daarop reageren.”

Brechje Gunec
© Brechje Gunec

Hoe kom je aan 87,5k volgers?
“Ik heb zoveel volgers omdat ik drie keer op de zogeheten Suggested Users list van Instagram heb gestaan. Deze lijst bestaat nu niet meer. Het was een lijst met accounts die Instagram zelf volgde, en je kon er alleen op terechtkomen als iemand anders, die ook op die lijst had gestaan, jou bij Instagram had opgegeven. Gemiddeld stond je twee weken op die lijst. Iedereen die op dat moment een account opende en nieuwsgierig was naar welke accounts Instagram zelf volgde, kreeg dan een lijst met ongeveer tweehonderd mensen te zien. Veel mensen gingen blindelings deze lijst volgen, met als resultaat dat ik er gedurende die paar weken duizenden volgers bij kreeg. In het begin was dat heel leuk en spannend, maar op een gegeven moment besef je ook dat het overgrote deel van die volgers eigenlijk helemaal niks doen met hun account; ze bekijken en liken je posts ook helemaal niet, er is geen interactie, geen engagement, zoals dat heet. Ik heb helaas relatief veel van die ‘spookvolgers’.”

Brechje Gunec
© Brechje Gunec

Heb je tips?
“Voor fotografen die beginnen met Instagram: probeer zoveel mogelijk onderwerpen te fotograferen die dichtbij je staan. Dat zorgt ervoor dat je plezier hebt in wat je fotografeert, en dat is het allerbelangrijkste. En het is ook fijn dat wat je fotografeert makkelijk voorhanden is. Voor het totaalbeeld wil ik dat de foto’s één stijl uitstralen. Of het nu om onderwerp, kleur of nabewerking gaat, volgers stellen het op prijs dat je account een eenheid uitstraalt. Dus wees consistent in wat je post. En zorg ervoor dat je alleen je allerbeste foto’s post: ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.”

Brechje Gunec
© Brechje Gunec

Heb je via je account opdrachten gekregen of foto’s verkocht?
“Door mijn account heb ik wel vaker de vraag gekregen mee te werken aan een campagne, bijvoorbeeld voor Huawei, en ik heb een keer een nieuwe Lumix camera van Panasonic mogen testen op Sicilië. Dat zijn natuurlijk geweldige ervaringen. Ook ben ik onlangs gevraagd door de Bankgiroloterij, om een aantal van hun partners (musea) te fotograferen voor een nieuwe campagne. Ik ga ook regelmatig naar speciaal georganiseerde instameets. Je krijgt dan met een groepje mede-instagrammers de kans om bijvoorbeeld in een leeg museum te fotograferen, of op andere bijzondere locaties waar je niet zomaar komt. Ik ben een amateurfotograaf, en ik fotografeer niet met als doel mijn foto’s te verkopen, en dat heb ik dan ook nog nooit gedaan.”

Brechje Gunec
© Brechje Gunec
Brechje Gunec
© Brechje Gunec

Wie volg je zelf?
“Ik volg diverse accounts die allemaal heel verschillende foto’s posten; architectuur, portretten, natuur, en lifestyle. Mijn favoriete accounts van dit moment zijn: @k_a_t_, @andreas_lambrinos en @simone_wit.”

Mis je een bepaalde functie of mogelijkheid?
“Wat ik mis op Instagram is dat de foto’s niet meer chronologisch te zien zijn in mijn tijdlijn. Het huidige algoritme, waar ik geen fan van ben, kiest welke foto’s ik zie en welke soms helemaal niet.”

Brechje Gunec
© Brechje Gunec

Krijg je veel reacties op je werk?
“Over het algemeen krijg ik heel positieve reacties op mijn foto’s. Mensen die willen weten waar een foto gemaakt is, wat voor camera ik gebruik, en hoe ze zo’n zelfde soort foto kunnen maken. Ik probeer altijd op alles te reageren.”

https://www.instagram.com/plndm/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam