Test: Panasonic Lumix GX9

De Lumix GX9 komt in het Panasonic-aanbod naast de GX8 en de GX80 te staan. Enkele waardevolle toevoegingen en verbeteringen brengen deze camera up-to-date. Tekst: Dennis Hissink.

0
Panasonic GX9

De GX9 is een robuust gebouwde camera. Degelijk afgewerkt en heel herkenbaar voor de Panasonic-kenner. De camera is uitgerust met een 20,3 mega- pixel Micro Four Thirds-sensor zonder low pass-filter zodat we scherpe beelden mogen verwachten. 4K-video is natuurlijk ook aanwezig inclusief de nog steeds bijzondere functies als 4K Photo en Post Focus zodat je ook als fotograaf voordeel hebt van de videomodus. Door de 5-assige Dual Image-stabilisatie die de stabilisatie van sensor en lens combineert kun je met maar liefst 6,5 stop (afhankelijk van het objectief) langere sluitertijden fotograferen. Overigens heb ik uit directe Japanse bronnen vernomen dat we de komende jaren nog meer ontwikkelingen kunnen verwachten. Denk daarbij aan het uit de hand kunnen fotograferen bij sluitertijden van meerdere seconden!
De elektronische zoeker kan net zoals bij de GX80 omhoog geklapt worden zodat je vanuit een lager camerastandpunt kunt werken. De zoeker heeft een hoge resolutie van 2,76 miljoen beeldpunten en een vergrotingsfactor van 0,7x. Het touchscreen op de achterzijde kan uitgeklapt worden voor hoge en lage standpunten en het heeft een verhoogde resolutie van 1,24 miljoen beeldpunten. Jammer dat het scherm niet zijwaarts uitklapbaar is, dat had nog meer standpuntkeuzes opgeleverd. De accu wordt in de camera opgeladen via een usb-interface die prachtig weggewerkt zit achter een klepje. Het is slechts een detail, maar kudos voor de ontwerpers voor het dit stukje ontwerpvernuft! Door licht drukkend het klepje te verschuiven springt deze in de body en komen de interfaces vrij, prachtig! Naast de ingebouwde wifi beschikt de GX9 ook over bluetooth waarmee bespaard kan worden op het energieverbruik en waarmee je de camera dus continue in verbinding kunt laten staan met een smartphone.

GX9
Het touchscreen op de achterzijde kan uitgeklapt worden

 

Camera en bediening
De handligging van de GX9 is prima in orde. Verwacht geen glad aanvoelend toestel, dit is echt een camera-in-handengevoel. De knoppen aan de bovenzijde voelen stevig aan en zijn opvallend gepositioneerd. Het belichtingscompensatiewiel ligt onder het programmawiel. Er is geen blokkering aanwezig zodat je even goed moet opletten of je niet onbedoeld met een dikke +2 EV aan het fotograferen bent. De bovenplaat biedt verder een hoge aan/uitschakelaar met daarin de video start-stopknop. De laatste ligt zoals gebruikelijk wat dieper verzonken zodat je niet per ongeluk een video-opname start. De ontspanknop wordt omringd door een commandowiel waarmee je ook het diafragma in kunt stellen. Verder is er nog een kleine, uitklappende flitser. Weliswaar met een beperkt richtgetal, maar toch handig voor een invulflitsje. Op de achterzijde, net boven het touchscreen, is een schakelaar voor de scherpstelmodus. De overige knoppen naast het touchscreen zijn wat klein en verzonken in de behuizing. De bediening hiervan vind ik minder prettig, ik heb snel de neiging om met mijn duim meerdere knoppen tegelijk in te drukken. Hopelijk een kwestie van wennen. Een welkome aanwinst zou een joystick zijn waarmee verschillende functies te bedienen zijn.

GX9
De knoppen aan de bovenzijde voelen stevig aan en zijn opvallend gepositioneerd.

De snelheid waarmee de camera reageert is bijzonder prettig. Of het nu gaat om het schakelen tussen de functies, het verwerken van een serie snel geschoten opnamen of de scherpstelling. Het is allemaal heel vlot en vooral nauwkeurig. De scherpstelprestaties van systeemcamera’s zijn de afgelopen jaren tot een indrukwekkend niveau gestegen, waarbij ook de camera’s in het lage en middelste segment vaak niet onderdoen voor de professionele modellen. De scherpstelmodus van de GX9 is uitgebreid, zeker met Panasonic’s Depth from Defocus-technologie en eigenlijk is er voor elke situatie wel een passende instelling. De 49-punts contrast- AF dekt een groot deel van het beeld af.
De prestaties van de AF-tracking zijn indrukwekkend. Via het menu activeer je het, tikt even het onderwerp aan en het AF-kader houdt nauwgezet het onderwerp in beeld. De resultaten zijn uitstekend mits het onderwerp niet te veel gehinderd wordt door andere voor- of onderwerpen die voor het hoofdonderwerp langs komen, zoals bij voetbal. Hoewel Panasonic de AF-tracking op dit punt verbeterd heeft, is het nog niet 100% feilloos. De seriesnelheid van 9 bps bij Single AF en 6 bps bij Continue AF is voldoende voor de meeste toepassingen. De ingebouwde gezicht- en oogdetectie werkt eveneens uitstekend. Je kunt desgewenst met touch AF een oog aanwijzen waarna de camera feilloos volgt en scherpstelt.

GX9
De intelligente automodus (iA) handelt sterke tegenlichtopnames uitstekend af.

Beeldkwaliteit
Over de beeldkwaliteit niets dan lof. De sensor en processor vormen een krachtige combinatie waarbij de intelligente beeldverwerking heel subtiel te werk gaat. Dus geen agressieve ruisonderdrukking, maar bescheiden en alleen daar waar nodig. De 20 megapixel-sensor levert een prima resolutie en door het verdwijnen van het low pass-filter is de scherpte alleen maar toegenomen. De gevreesde moiré ben ik nauwelijks tegengekomen. Ook hier zorgt de interne beeldverwerking voor een effectieve softwarematige filtering. De kleurweergave is mooi en heel natuurlijk. Nergens een aangedikte verzadiging, maar toch voldoende pittig. Bij de lage gevoeligheden blijven details zelfs bij hoge contrasten en lichte partijen probleemloos overeind. Een goed dynamisch bereik dus. In de hoge ISO-waarden is het wel zaak om te letten op een goede belichting, het dynamisch bereik is dan wat beperkter. Je kunt er via raw en eventueel de HDR-modus nog meer uithalen.

GX9
Contrasten zijn prima in balans met de helderheid.

Voor puristen gaat er sowieso niets boven raw, maar eerlijk gezegd verdient de jpeg-kwaliteit een dikke pluim. De camera kan veel werk uit handen nemen en met behulp van de mooie creatieve fotostijlen (zoals de nieuwe L. Monochrome D) en effectfilters kun je met betrekkelijk weinig moeite tot mooie resultaten komen. De ruiswaarden zijn prima tot en met ISO 3200, ze vormen geen zichtbaar probleem voor de kwaliteit. Daarboven zien we de sporen van kleurruis en de ruisonderdrukking die de details verstrooien. De beeldkwaliteit blijft in veel gevallen recht overeind staan.

Conclusie
Met de GX9 haal je een veelzijdige systeemcamera in huis. Een camera met veel technische snufjes die leiden tot bijzondere eindresultaten. Een voordeel voor de creatieve fotograaf die van uitdagingen houdt. Een camera met een krachtige processor aan boord die snelheid en in combinatie met de beeldsensor een prima beeldkwaliteit realiseert!

sensor
video
ISO
seriesnelheid
opslagmedia
capaciteit accu
afmetingen
gewicht
verkoopprijs
importeur
Micro Four Thirds Live MOS 20,3 MP
3840 x 2160 30/25p
auto, 200-25.600 (100 uitbr.)
9 bps S-AF, 6 bps C-AF
SD/SDHC/SDXC UHS-I
260 opnamen
124 x 72 x 47 mm
407 gr (incl. accu)
€ 799,- (body) / € 999,- (body + 12-60 mm)
www.panasonic.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam