Test: Nissin i60A

De Nissin i60A is een opsteekflitser in een handzaam formaat, en past daardoor beter bij de kleinere (systeem-)camera's. Tekst en beeld: Mich Buschman.

0
Nissin i60A
Nissin i60A

De Nissin i60A (€ 289,-) is leverbaar voor camera’s van Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus/Panasonic (MFT) en Sony. De in alle richtingen te verstellen zoomkop wordt geleverd met een ‘bouncebakje’ en steekt ver naar voren. Hierdoor worden slagschaduwen van zonne- kappen minder snel zichtbaar. De bounce-kaart zit bovenop en is stevig uitgevoerd. Uiteraard is er ook een groothoekdiffusor: tot 16 mm bij full-frame. Achterop zien we twee instelwielen in plaats van druktoetsen. Voor draadloos flitsen moeten we groep A, B of C kiezen. De functies TTL, A (groen, volautomatisch), M, Sd en Sf zijn duidelijk en er is een video- lichtstand. Met het rechter draaiwiel stellen we sterktes in, af te lezen op het kleine lcd- scherm. Met vier druktoetsen daarbinnen navigeren we in diverse instellingen. De flitser wordt vastgeklikt op de hot shoe: handiger dan een draaiwiel én minder kwetsbaar.


Wat testen we?
Voor deze test verzamelen we zes recente opsteekflitsers. Je vindt hier de links naar de afzonderlijke besprekingen:


 

Nissin i60A
De bediening van de i60A is uitermate eenvoudig.

Praktijkbevindingen
We moesten deze flitser linken aan een Air 1 transmitter vóór gebruik en testten ’m op een Fujifilm X-T2 camera. De herlaadtijd bedraagt, afhankelijk van de batterijconditie, tussen de 0,1 seconde en 4 seconden. Een ontvanger is ingebouwd, hetgeen veel gemak en een grotere bedrijfszekerheid biedt. Met een Nissin Air 1 Receiver (€ 69,-) onder een Canon-, Nikon- of Sony-flitser werkt deze óók mee in het systeem. Deze kleine flitser heeft een functioneel display waarop je de correcties en sterkten (M) gemakkelijk afleest. De vrij platte, brede reflector projecteert een breed licht. Sommige hulpmiddelen passen daardoor niet goed. Firmware-updates moeten bij de importeur worden gedaan. Om compatibel te blijven met nieuwe of geüpdatete camera’s zijn alle universele flitsers sterk afhankelijk van zulke firmware-updates. Optische aansturing door Fujifilm was niet mogelijk, en alleen het externe batterijpack van Nissin zelf kan worden benut. Het batterijklepje gaat lastig dicht vanwege een kwetsbaar, verend systeempje. Verder is dit een fantastische, toegankelijke, krachtige flitser die veel waar voor zijn geld biedt.

Dit artikel is onderdeel van een vergelijkende test van zes flitsers. Hier vind je de andere besprekingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam