Test: Nissin Di700A

De Nissin Di700A is een vrij grote en krachtige flitser met een zeer toegankelijke besturing, leverbaar voor Canon-, Nikon- en Sony-systeemcamera’s. Tekst en beeld: Mich Buschman

0
Di700A
Twee Nissin Di700A flitsers, radiografisch ingesteld op manueel flitsen.

De Nissin Di700A (€ 195,-) is een vrij grote en krachtige flitser, leverbaar voor Canon-, Nikon- en Sony-systeemcamera’s.
Met vier AA-batterijen is het gewicht 510 gram. Op een Sony A-body is de combinatie topzwaar, en dat werkt ongemakkelijk. Daarvoor kunnen we beter omzien naar de veel compactere en lichtere i60A. De grote zoomkop is draai- en kantelbaar en licht objectief-beeldhoeken tussen 24 en 200 mm uit. Met diffusor schuift de grens op naar een 16 mm objectief. Met een draairing vergren- delen we de metalen voet op de hot shoe van de camera of het meegeleverde flitsvoetje. Natuurlijk zijn er aansluitingen voor een powerpack, en er zijn een X-poort en een 3,5 mm synchro-plugje.


Wat testen we?
Voor deze test verzamelen we zes recente opsteekflitsers. Je vindt hier de links naar de afzonderlijke besprekingen:


Bij de Nissin Di700A zien we een zeer toegankelijke besturing met een keuzering, een Set-toets en op het display zes verschillend gekleurde parameters: A (automatisch flitsen), TTL, M, Sd (digitale koppeling met systeemflitser), Sf (geen metende voorflits, maar als stuurflits voor andere optische/slaveflitsers) en een zendsymbool. Daaronder staat een rij leds met de ingestelde sterkte, van 1/128 tot en met vol vermogen in de manuele modus, en rechts flitser A, B of C.

Nissin Di700A
Op de Nissin Air 1 transmitter stellen we de flitsmodus, sterkte of correctie (M resp. TTL) en zoom- stand in per groep A, B en C.

Ingebouwde ontvanger
Een antennesymbool geeft aan dat we dankzij een ingebouwde radiografische ontvanger draadloos kunnen flitsen. Daar is dan wel een trigger/commander voor nodig. Deze is er in de vorm van een kleine, lichte Air 1. Deze heeft een Mode-toetsje en geeft met gekleurde stippen en letters aan hoe de flitskracht is verdeeld over de groepen
A, B en C. In de TTL-modus kunnen we in halve stops tussen min twee en plus twee het flitslicht doseren. Ook de zoomkop kunnen we hier verstellen, uiteraard steeds per ingestelde groep, dankzij de draairing en de S-toets (Set). De trigger, NAS TTL Commander Air 1, wordt met twee AAA- batterijtjes gevoed en weegt leeg slechts 70 gram. Trigger en flitser(s) moeten aan elkaar gelinkt worden vóór gebruik. Hoe dat gaat, wordt in duidelijke, simpele stappen getoond. Een wit ledlicht onder de afflitstoets geeft aan dat de trigger gereed is, en ook het display is helder in kleuren verlicht. Jammer dat dit snel dooft tot een zwak niveau. Met name buiten bij helder omgevingslicht zijn de instel- lingen daardoor slecht af te lezen. Als je nieuwe flitsers wilt linken, moet je de Mode-toets 5 seconden ingedrukt houden, waarna de Air 1 naar de fabrieksinstelling terugkeert.

Nissin Di700A
Interieur van een vakantiewoning. De flitskop stond naar achteren gericht, op een witte muur en deel van het plafond. Camera op statief: belichting 1/15 seconde en F8 op ISO 200. Het flitslicht werd TTL gemeten bij een -1 correctie (minus één stop)

Ervaringen
Met krachtige oplaadbare Eneloop-batterijen (feitelijk accu’s dus) werken de Nissin Di700A flitsers snel. De herlaadtijd is ongeveer 2 seconden tot vol vermogen. We kunnen tot ongeveer 200 volle flitsen afvuren, wat oploopt tot 1500 op het laagste vermogen. Ten opzichte van de TTL-modus voegt de A-modus, die met een meetcel de flitsdosering bepaalt, niet veel toe. De flitstijden zijn zeer kort – goed voor sport- en actiebeelden. Stroboscopisch flitsen is niet mogelijk; voor korte-tijdensynchronisatie zijn sluitertijden tot en met 1/8000 seconde beschikbaar. Flitsers die vóór juni 2017 zijn aangeschaft, hebben hiervoor wel een firmware-update nodig. Let wel: dit moet in ’s Hertogenbosch bij de importeur Degreef & Partner worden gedaan. Wel wat onhandig, maar het voorkomt foutieve handelingen bij de technisch onhandigen. De kwaliteit van deze flitser is hoogwaardig: bij verschillende sterkten wijkt de kleurtemperatuur niet noemenswaardig af, zodat ik er ook productfoto’s van schilderijen mee heb kunnen maken.

Dit artikel is onderdeel van een vergelijkende test van zes flitsers. Hier vind je de andere besprekingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam