Laatste dagen World Press Photo Nieuwe Kerk

0
The Stories That Matter
De World Press Photo of the Year van Mohammed Salem

Tot en met zondag 14 juli is de wereldpremière van de World Press Photo tentoonstelling 2024 nog te zien in de Nieuwe Kerk, Amsterdam. Zes regionale jury’s en een internationale jury beoordeelden 61.062 inzendingen van 3851 fotografen uit 130 landen. Er zijn in totaal 24 projecten en 6 eervolle vermeldingen geselecteerd. Samen tonen ze ‘s werelds beste fotojournalistiek en documentairefotografie van het afgelopen jaar. Bijzonder dit jaar is de keuze van de jury om twee speciale vermeldingen op te nemen in de selectie. Elk met een beeld van één individu – een Israëliër en een Palestijn – in de nasleep van een afschuwelijke aanval.

World Press Photo
© World Press Photo 2024

De World Press Photo van het jaar is gemaakt door Mohammed Salem. De Palestijnse fotograaf wint de prijs met zijn foto van Inas Abu Maamar (36) die het lichaam van haar nichtje Saly (5) wiegt. Zij kwam samen met haar moeder en zusje om toen op 17 oktober een Israëlische raket hun huis trof in Khan Younis, Gaza. Mohammed Salem nam deze foto enkele dagen nadat zijn eigen vrouw was bevallen en beschrijft het beeld als een “krachtig en triest moment dat het bredere gevoel samenvat van wat er gebeurde in de Gazastrook”. De jury prijst de zorgvuldige en respectvolle compositie, die tegelijkertijd een metaforische en letterlijke blik biedt op een onvoorstelbaar verlies. Mohammned Salem werd meer dan tien jaar geleden voor hetzelfde onderwerp bekroond.

World Press Photo 2024
t/m 14 juli
Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam