Mohammed Salem wint World Press Photo van het jaar!

0
Mohammed Salem
A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece © Mohammed Salem, Palestine, Reuters

De Palestijnse fotograaf wint de prijs met zijn foto van Inas Abu Maamar (36) die het lichaam van haar nichtje Saly (5) wiegt. Zij kwam samen met haar moeder en zusje om toen op 17 oktober een Israëlische raket hun huis trof in Khan Younis, Gaza. Mohammed Salem nam deze foto enkele dagen nadat zijn eigen vrouw was bevallen en beschrijft het beeld als een “krachtig en triest moment dat het bredere gevoel samenvat van wat er gebeurde in de Gazastrook”. De jury prijst de zorgvuldige en respectvolle compositie, die tegelijkertijd een metaforische en letterlijke blik biedt op een onvoorstelbaar verlies. Mohammned Salem werd meer dan tien jaar geleden voor hetzelfde onderwerp bekroond.

Hiernaast zijn ook de winnaars van de Story of the Year, de Long-Term Project Award en Open Format Award bekend gemaakt.

WORLD PRESS PHOTO STORY OF THE YEAR
Valim-babena Lee-Ann Olwage, South Africa, for GEO

In Madagaskar worden mensen met symptomen van geheugenverlies vaak gestigmatiseerd door een gebrek aan publiek bewustzijn rond dementie. De jury: “Dit verhaal behandelt een universeel gezondheidsprobleem door de lens van familie en zorg. De selectie beelden is met warmte en tederheid gecomponeerd en herinnert kijkers aan de liefde en nabijheid die nodig zijn in een tijd van oorlog en agressie wereldwijd.” In deze foto maken “Dada Paul” en zijn kleindochter Odliatemix zich klaar voor de kerk in Madagaskar. Hij leeft al 11 jaar met dementie en wordt verzorgd door zijn dochter Fara. Dit verhaal maakt deel uit van een langer lopend project van Olwage over dementie.

Mohammed Salem
Valim-babena © Lee-Ann Olwage, South Africa, for GEO

WORLD PRESS PHOTO LONG-TERM PROJECT AWARD
The Two Walls Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg

Sinds 2019 heeft het immigratiebeleid van Mexico een belangrijke verschuiving ondergaan, van een land dat van oudsher openstaat voor migranten en asielzoekers aan de zuidgrens tot een land dat een streng immigratiebeleid voert. Fotograaf Alejandro Cegarra startte dit project in 2018 vanuit zijn eigen ervaringen toen hij in 2017 van zijn geboorteland Venezuela naar Mexico migreerde. De jury vindt dat de eigen positie van deze fotograaf als migrant een gevoelig, op de mens gericht perspectief heeft opgeleverd, waarin de veerkracht van migranten centraal staat.

World Press Photo
The Two Walls © Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg

WORLD PRESS PHOTO OPEN FORMAT AWARD
War Is Personal Julia Kochetova, Oekraine

Te midden van tienduizenden burger- en militaire slachtoffers en een effectieve patstelling die al maanden duurt, zijn er geen tekenen van vrede aan de horizon voor de oorlog van Rusland in Oekraïne. Terwijl de nieuwsmedia hun publiek op de hoogte houden met statistieken en kaarten en de internationale aandacht naar elders afdrijft, heeft Julia Kochetova een website gemaakt die fotojournalistiek combineert met de persoonlijke documentaire stijl van een dagboek om de wereld te laten zien hoe het is om te leven met oorlog als een dagelijkse realiteit. Dit project verweeft fotografische beelden met poëzie, audioclips en muziek in samenwerking met een Oekraïense illustrator en DJ.

Mohammed Salem
From War Is Personal © Julia Kochetova, Ukraine

Inzendingen
Zes regionale jury’s en een internationale jury beoordeelden 61.062 inzendingen van 3851 fotografen uit 130 landen. Er zijn in totaal 24 projecten en 6 eervolle vermeldingen geselecteerd. Samen tonen ze ‘s werelds beste fotojournalistiek en documentairefotografie van het afgelopen jaar. Bijzonder dit jaar is de keuze van de jury om twee speciale vermeldingen op te nemen in de selectie. Elk met een beeld van één individu – een Israëliër en een Palestijn – in de nasleep van een afschuwelijke aanval.

De wereldpremière van de World Press Photo tentoonstelling 2024 is van 19 april t/m 14 juli te zien in de Nieuwe Kerk, Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam