Duurzaam fotograferen

0
Fotografeer duurzaam
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Duurzaamheid krijgt langzaam vat op alle aspecten van het menselijke bestaan. Elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, we maken gebruik van een energievergelijker om nog groenere stroom te kiezen en alle woningen gaan van het aardgas af. Veel fotografen, met name natuurfotografen, zijn begaan met de natuur. Maar een fotograaf reist vaak ook de hele wereld rond. Dat is natuurlijk minder duurzaam. Hoe kun je duurzaam fotograferen? Hoe kan een fotograaf zo milieuvriendelijk te werk gaan?

Heb respect voor de natuur

Iedere natuurfotograaf komt eens voor het dilemma te staan: de mogelijkheid om een prachtig kiekje te schieten, maar daarvoor moet je een bepaalde grens over. Zet je nog een stap dichterbij het wilde dier, of ga je van de toegestane paden af? Als fotograaf is het belangrijk om jezelf af te vragen of je niet te ver gaat voor die ene foto. Heb respect voor de natuur en weet waar de grenzen liggen.

Ontdek de eigen omgeving

Zeker als Nederlanders hebben we het idee dat het gras altijd groener is in een ander land. En natuurlijk, we hebben hier geen spectaculaire bergen, prachtige blauwe meren of grote, indrukwekkende roofdieren. Maar toch zijn er mogelijkheden genoeg om iconische plaatjes te schieten binnen onze eigen landsgrenzen. Het is niet nodig om naar de andere kant van de wereld te vliegen om dé foto van je leven te maken. Open je ogen en ontdek de schoonheid van de Nederlandse natuur.

Koop niet altijd nieuwe spullen

Iedere fotograaf wil waarschijnlijk de nieuwste camera’s en accessoires hebben. Maar is het echt nodig? Voegt die nieuwe functie op die ene camera nu echt zoveel toe voor jou als fotograaf? Vraag je dit af. Nieuwe spullen kopen kan ook een verslaving worden. Het kost niet alleen veel geld, maar al die nieuwe producten zijn niet zo ‘groen’. Gebruik je spullen liever wat langer. En als je iets nodig hebt, kijk eerst eens tweedehands. Er zijn namelijk meer fotografen die altijd maar weer nieuwe spullen willen en die hun oude spullen ook te koop aanbieden.

Koop duurzame fotoproducten

Als je al nieuwe spullen nodig hebt, overweeg dan zeker duurzame fotoproducten. Voor deze producten betaal je wel wat meer, maar ze gaan langer mee en ze zijn vaak op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Bijvoorbeeld een statief van hout of een draagriem van gerecyclede autoriemen. Koop een cameratas die gemaakt is van katoen of canvas, deze stoffen hebben een lange houdbaarheid.

Wellicht ben je al een fotograaf die in een elektrische auto rijdt, ieder jaar keurig een energievergelijker invult voor nog groenere energie en is je huis aardgasvrij? Blijf toch kijken naar de kleine dingen die je kan doen om deze wereld groener te maken en fotogeniek te houden. Blijf duurzaam fotograferen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam