Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier: overzichtstentoonstelling en boek

0
Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier
Contemplation Still Life 15, 2017 © Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

De overzichtstentoonstelling Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier – Schilderen met een lens is tot en met 24 september te zien in Museum JAN in Amstelveen. Deze tentoonstelling geeft een beeld van het rijke en diverse fotografische oeuvre dat Van Hövell tot Westerflier (1953) in 25 jaar heeft opgebouwd.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier
Huis van Brienen 2012 © Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Als Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier in 1998 een analoge Hasselbladcamera leent, is de pas beginnende fotograaf direct verkocht. Het formaat, de scherpte en het vakmanschap waar de camera om vraagt, inspireren haar inmiddels al 25 jaar tot het vastleggen van herkenbare taferelen en personen. Van Hövell gebruikt alleen natuurlijk licht en is dus steeds op zoek naar het juiste moment om haar onderwerp te vereeuwigen. Als een schilder niet tevreden is over een detail, kan hij dat met zijn penseel bijwerken of corrigeren. De lens is echter onverbiddelijk: die laat geen correcties toe, althans niet in het geval van Van Hövell voor wie Photoshoppen uit den boze is. Ze registreert een werkelijkheid die alleen zij kent en zichtbaar weet te maken.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier
Bartolottihuis 2018 © Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Verstilling en ingetogenheid
In de tentoonstelling worden acht verschillende fotoseries getoond waarbij verstilling en ingetogenheid de rode draad vormen, zoals De stille stad en Contemplation Still Life. De ingrediënten voor deze laatstgenoemde serie zijn voorwerpen uit haar eigen interieur – bloemen, vruchten en soms een dood insect – met als resultaat een fotoserie die bewondering voor de Hollandse zeventiende-eeuwse schilderkunst verraadt. Ook voor De stille stad arrangeerde zij min of meer zelf de architectonische ingrediënten van de gebouwen door de manier waarop ze haar standpunt kiest en gebruikmaakt van de lichtomstandigheden. Haar reeks At The Window roept door de lichtval associaties op met het werk van de zeventiende-eeuwse schilder Johannes Vermeer. In haar portretfotografie en de serie The White Blouse weet zij elke keer weer de ziel van de geportretteerde te raken.

Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen

Ook is de publicatie Schilderen met een lens verschenen bij Waanders (€ 24,95).

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam