Jana Romanova – Water Portraits

0
Jana Romanova
Renata © Jana Romanova

De jonge kunstenaar Jana Romanova verkent in Water Portraits op een speelse en onderzoekende manier ons waterverbruik. Aan de hand van de fotografische documentatie van 101 ijssculpturen nodigt zij jou uit om na te denken over hoe we zorg dragen voor de mensen om ons heen en de toekomstige generaties.

Jana Romanova studeerde journalistiek maar stapte over naar de beeldende kunst. De sociaal maatschappelijke betrokkenheid, het zoeken naar maatschappelijk relevante thema’s en de connectie met het publiek lopen als een rode draad ook door haar praktijk als kunstenaar. Water Portraits ontvouwde zich over een tijdsperiode van drie jaar. Een uiteenlopende groep deelnemers werden uitgenodigd om achter elkaar één liter vers water her te gebruiken. Na elk gebruik werd het water ingevroren en vastgelegd. Deze foto vormt, samen met het recept dat de deelnemer schreef voor het hergebruiken van het water, een metaforisch portret van de deelnemer. Deze cyclus werd herhaald tot het water volledig verbruikt was waarna een nieuwe keten werd opgestart. In de langste keten van het project werd het water door vijftien verschillende mensen gebruikt.

Jana Romanova
Julia © Jana Romanova

Met het initiëren van Water Portraits roept Jana Romanova kritische vragen op over wat ons kan bewegen om zorg te dragen voor de mensen om ons heen en hoe we weloverwogen keuzes kunnen maken in ons waterverbruik. Het proces vormt een metafoor voor hoe we met water omgaan, het verstrijken van tijd en de tijdelijkheid van ons bezit van natuurlijke middelen.

Jana Romanova – Water Portraits
t/m 7 september
Museum Hilversum
Kerkbrink 6, Hilversum

T/m 23 juni is in Museum Hilversum ook te zien:
Rutger ten Broeke – In Hindsight

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam