Twee Nederlandse winnaars bij de Sony World Photography Awards 2019

Gisteren zijn tijdens de Awards-ceremonie de winnaars bekend gemaakt van de Sony World Photography Awards 2019. Federico Borella is Photographer of the Year geworden. Ook Jasper Doest en Marinka Masséus vielen in de prijzen.

0
Sony World Photography Awards 2019
Tamil Nadu, India, mei 2018. Dhr. Premkumar, lid van de South Indian Farmers Association, houdt een schedel vast die van een boer zou zijn die zelfmoord pleegde. Five Degrees, © Federico Borella, Italië, photographer of the year, Documentary, (Professional competition), 2019 Sony World Photography Awards

Federico Borella wint de titel Photographer of the Year met zijn serie Five Degrees, over zelfdoding bij boeren in Tamil Nadu, Zuid-India. Het werk werd door de jury geprezen vanwege de gevoeligheid, technische uitmuntendheid en artisticiteit waarmee een ​​wereldwijd probleem aan het licht werd gebracht.
Naast deze prijs zijn ook de winnaars in de Professionele competitie bekendgemaakt, net als de overall winnaar in de Open, Student, en Youth competitie. In de Professionele competitie hebben twee Nederlandse fotografen gewonnen: Jasper Doest in de categorie Natural World & Wildlife en Marinka Masséus in de categorie Creative.
Christy Lee Rogers (VS) is Open Photographer of the Year geworden met haar foto Harmony. Youth Photographer of the Year is Zelle Westfall (VS) met de foto Abuot en Student Photographer of the Year is Sergi Villanueva (SP) voor de serie La Terreta.

Photographer of the Year
Federico Borella, Italy – Five Degrees
De serie Five Degrees gaat over zelfmoord bij mannen in de boerengemeenschap van Tamil Nadu, Zuid-India, die met de ergste droogte in 140 jaar wordt geconfronteerd. Ondanks hun inspanningen leiden mislukte oogsten door slecht weer, economische factoren en kortzichtig waterbeheer tot het niet kunnen terugbetalen van schulden, opgelopen door  investeringen, onderhoudskosten en eerdere leningen. Op basis van een studie van Berkeley University, die een correlatie vond tussen klimaatverandering en verhoogde zelfmoordcijfers onder Indiase boeren, heeft Frederico Borella de impact van klimaatverandering op deze agrarische regio en haar gemeenschap onderzocht. In Five Degrees toont hij een schrijnende en krachtige mix van afbeeldingen van het landbouwlandschap, mementoes van de overleden boeren en portretten van de achterblijvers.

Sony World Photography Awards
Tamil Nadu, India, mei 2018. Rasathi, echtgenote van Selvarasy, een boer die in mei 2017 een eind aan zijn leven maakte. Five Degrees, © Federico Borella, Italië, photographer of the year, Documentary, (Professional competition), 2019 Sony World Photography Awards

Professional category World & Wildlife
Jasper Doest, Nederland – Meet Bob
In de serie Meet Bob, brengt Jasper Doest een geredde Caribische flamingo op het eiland Curaçao in beeld. Nadat Bob een raam van een hotel invloog en hierbij ernstig gewond raakte, werd hij verzorgd door Odette Doest. Zij is een plaatselijke dierenarts die ook een revalidatiecentrum voor dierenwelzijn en natuurbehoud beheert: de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben (FDOC). Na het ongeluk kon Bob niet niet meer in het wild leven, en bleef bij Odette wonen, als ambassadeur voor de FDOC.

Sony World Photography Awards
Bob loopt in de gang, langs de badkamer, terug naar zijn kamer.
Untitled, uit de serie Meet Bob © Jasper Doest, Nederland, eerste plaats, Natural World & Wildlife (Professional competition), 2019 Sony World Photography Awards

Professional category Creative
Marinka Masséus, Nederland – Chosen [not] to be 
Marinka Masséus maakte deze serie na het lezen van het boek Zwartboek – een verzameling aan ervaringen van mensen met het syndroom van Down. Masséus hoopt hiermee een discussie op gang te brengen omtrent vooroordelen over mensen met het syndroom van Down. Chosen [not] to be maakt deel uit van het Radical Beauty Project, een internationaal fotografieproject dat mensen met downsyndroom hun ​​rechtmatige plek in de beeldende kunst wil geven.

Sony World Photography Awards
Chosen [not] to be © Marinka Masséus, Nederland, eerste plaats, Creative (Professional competition), 2019 Sony World Photography Awards

De Sony World Photography Awards
De Sony World Photography Awards, geproduceerd door de World Photography Organisation, bestaan uit vier onderdelen: Professional, (voor een reeks/meerdere werken), Open (voor een enkele afbeelding), Student (voor academische instellingen) en Youth (voor twaalf- tot en met negentienjarigen). Uit de tien categoriewinnaars van de professionele competitie wordt vervolgens de Photographer of the Year gekozen.
Buiten deze vier onderdelen worden de National Awards uitgereikt voor de beste inzending per land. Arwe Art won dit jaar de Nederlandse Award. Ook wordt elk jaar aan een fotograaf de Outstanding Contribution to Photography Award uitgereikt, voor zijn bijdrage aan de fotografie. Dit jaar gaat de prijs naar Nadav Kander.
Vanaf 1 juni 2019 kun je inzenden voor de editie van 2020.

Alle op de shortlist geplaatste en winnende foto’s worden t/m 6 mei 2019 tentoongesteld in Somerset House, in Londen.

www.worldphoto.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam