100ste geboortedag Paul Huf!

0
Paul Huf
Zelfportret fotograaf Paul Huf, 1984

Het is vandaag de 100ste geboortedag van Paul Huf! De fotograaf werd geboren op 14 maart 1924 in Amsterdam, als zoon van acteur Paul Huf Senior. Nog steeds wordt hij gezien als een van de meest vermaarde portretfotografen van ons land.

Paul Huf (1924-2002) portretteerde tal van Bekende Nederlanders, maar werd ook bekend door zijn reclamefotografie (bijvoorbeeld de bekende campagne Vakmanschap is Meesterschap van Grolsch) en modefotografie. Legendarisch was zijn serie van zestig platenhoezen in kleur, voor klassieke muziek in opdracht van Philips in 1954. Deze inspireerde Annie M.G. Schmidt tot het liedje De Hoezepoes.

Paul Huf
Mode voor Avenue, Londen 1966 © Paul Huf / MAI

Een zelfbenoemd hoogtepunt was het portretteren van Prins Bernhard en Koningin Juliana, in 1952, waarna ook andere leden van het Koninklijk huis zich meldden. Zijn roem breidde zich verder uit doordat hij tal van bekende Nederlanders uit de culturele wereld portretteerde en door zijn eigentijdse modereportages voor o.a. Avenue. Hufs foto’s waren glamoureus, met een haast on-Hollandse allure. Het maakte hem tot het boegbeeld van de Nederlandse fotografie. Hiernaast maakte Huf ook films, waaronder een documentair portret van schilder Carel Willink (1975). Het werk van Paul Huf wordt beheerd door het Maria Austria Instituut. Deze maakte ook de publicaties: Helemaal Huf (1999) en De onbekende Huf (2005).

In 2000 besloot het Rijksmuseum een aankoopfonds voor fotografie naar hem te vernoemen, het Paul Huf Fonds. Foam organiseert jaarlijks de Paul Huf Award (voorheen de KLM Paul Huf Award) voor jong fotografietalent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam