Verwacht: Richard Avedon – Relationships

0
Richard Avedon
Truman Capote, writer, New York City, October 10, 1955. Photograph by Richard Avedon © The Richard Avedon Foundation

Deze zomer presenteert Kunsthal Rotterdam een grootschalig overzicht van de Amerikaanse fotograaf Richard Avedon (1923-2004).

Avedon is een pionier op het gebied van mode- en portretfotografie. Tijdens zijn carrière fotografeert hij zijn modellen vaak meermaals op verschillende momenten in hun leven, wat de ontwikkelingen in het karakter van de geportretteerden en de relatie tussen fotograaf en onderwerp onthult. Kenmerkend aan de portretfotografie van Avedon is dat hij zijn modellen voor een karakteristieke witte achtergrond positioneert, waardoor de nadruk ligt op het individu. Elk werk biedt een unieke kans om de geportretteerden te benaderen zoals alleen een partner of familielid dat zou kunnen doen.

De tentoonstelling Relationships belicht in ruim honderddertig foto’s zowel Avedons baanbrekende bijdrage aan de modefotografie als zijn karakteristieke portretfotografie. Zijn krachtige, expressieve portretten omvatten onder anderen schrijver Truman Capote, actrice Marlene Dietrich, muzikant Bob Dylan, kunstenaar Andy Warhol en actrice en model Nastassja Kinski. Relationships is een viering van Avedons innovatieve kracht en creativiteit en laat zien hoe de fotograaf als geen ander de complexiteit en kwetsbaarheid van menselijke relaties kan weergeven. Het biedt inzicht in zijn werkwijze en laat zien hoe Avedons kenmerkende portretten van wereldberoemde acteurs, dansers, kunstenaars en literaire grootheden vandaag de dag nog altijd beeldbepalend zijn binnen de fotografie.

Richard Avedon – Relationships
1 juni t/m 6 oktober 2024
De Kunsthal, Rotterdam

Lees ook: Iconen in de fotografie: Julia Margaret Cameron
LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam