Eddy’s Oorlog: documentaire over Eddy van Wessel

0
Eddy's Oorlog
Still uit Eddy’s Oorlog

Vanaf 29 februari is de documentaire Eddy’s Oorlog te zien in de bioscoop. In dit indrukwekkende portret volgt filmmaker, Emmy Award- en BAFTA-winnaar Joost van der Valk oorlogsfotograaf Eddy van Wessel (viermaal winnaar Zilveren Camera) tijdens zijn verslaglegging van de oorlog in Oekraïne, veelal rondom de frontlinie en in het heetst van de strijd. Dit levert een uniek kijkje op in zijn werkwijze, zijn visie en zijn vermogen om een oorlog te observeren én vast te leggen.

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al 3 decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt. Joost van der Valk volgde hem in deze laatste periode in zijn kielzog en documenteert zo hoe Van Wessel de oorlog via ontmoetingen en interacties met Oekraïners beleeft en vastlegt. Aan de andere kant van de lens ben je echter niet immuun voor al het oorlogsleed. Hoe functioneer je als fotograaf in de surreële werkelijkheid van een oorlog?

Eddy's Oorlog
Still uit Eddy’s Oorlog

Eddy’s Oorlog is vanaf 29 februari in geselecteerde theaters te zien, veelal met Q&A met regisseur en/of Eddy van Wessel. Eddy’s Oorlog is een productie van Zeppers Film, in coproductie met BNNVARA.

Eddy’s Oorlog is donderdag 28 maart om 22:20u ook te bekijken op NPO 2.

Lees hier de columns die Eddy van Wessel voor Focus maakte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam