Tentoonstelling Ad van Denderen verlengd!

0
Ad van Denderen
Thabong, Zuid-Afrika, 1990 © Ad van Denderen

Migratie, het Israëlisch-Palestijnse conflict, racisme – de thema’s die documentairefotograaf Ad van Denderen in de periode 1965-2019 vastlegde, zijn nog steeds actueel. In deze grootse overzichtstentoonstelling, nu te zien tot en met 20 mei, belicht het Nederlands Fotomuseum de hoogtepunten uit de carrière van de fotograaf, die bijna 6 decennia omvat. Voor zijn foto’s, zowel vrij werk als in opdracht, was Van Denderen altijd veel onderweg. Hij fotografeerde onder andere in Tsjetsjenië, Iran, Israël en de Palestijnse Gebieden, Zuid-Afrika en Zuid-Europa.

Maar ook in Nederland maakte hij iconische foto’s, zoals die van zijn eerste grote documentaire project Huizen van bewaring (1978-1979), waarvoor hij zich liet opsluiten in de gevangenissen aan het Kleine Gartmanplantsoen en de Havenstraat in Amsterdam. Van Denderen bleef zoeken naar nieuwe manieren van beeld maken. Rond het jaar 2000 verwisselde hij zijn verhalende zwartwitfotografie voor een meer conceptuele beeldtaal. Reflectie en verbeelding werden belangrijker dan registratie.

Ad van Denderen
Spanje, 2001, © Ad van Denderen

In de publicatiereeks van het Nederlands Fotomuseum, in samenwerking met Lecturis, is het boek Ad van Denderen: Onderweg, verschenen, met de foto’s uit de tentoonstelling en verschillende essays. Het boek kost € 45,-.

Ad van Denderen | Onderweg
t/m 20 mei 2024 | Nederlands Fotomuseum Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam