Groepstentoonstelling I am bij Pennings Foundation

0
I am
Zelfportret © Maryam Yazdani

Pennings Foundation toont in I am, door middel van fotografie, video en teksten, persoonlijke verhalen van vrouwen die vanuit een positie van genderongelijkheid van zich laten horen. Portretten van krachtige vrouwen die met hun acties een bewustwordingsproces over genderongelijkheid en geweld tegen vrouwen op gang willen brengen. Het gaat om vrouwen in West-Azië (Iran, Syrië, Koerdistan, Turkije, Afghanistan, Bangladesh) die als gevolg van een traditionele samenleving onderdrukt worden.

De titel I am verwijst naar de protestactie die wereldwijd ontstond nadat in Iran in september 2022 de 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw Jina Mahsa Amini was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek te los droeg en dat met de dood moest bekopen. Vrouwen over de hele wereld toonden zich solidair, gingen de straat op en scandeerden ‘Vrouw, leven, vrijheid’, knipten een lok van hun haar af en maakten selfies ‘I am’ (Jina Mahsa Amini). Maar ‘I am’ verwijst ook naar uitspraken van William Shakespeare, ‘I think, therefore I am’, en René Descartes, ‘Cogito ergo sum’, oftewel ‘Ik denk, dus ik ben’.

I am
Amena Khatun Neela © Marielle van Uitert

De tentoonstelling wordt in samenwerking met de uit Iran afkomstige, Eindhovense fotograaf Maryam Yazdani samengesteld. Ook haar eigen werk zal onderdeel zijn van de tentoonstelling. In de expositie toont zij het zelfportret ‘Ik ben ….. (Jina Mahsa Amini)’ (2022) en een korte video ‘Ignored. Genderongelijkheid’ (2018), waarmee ze de 2de plaats van de aanmoedigingsprijs Keep an Eye Award behaalde (video Yannick van de Graaf).

Daarnaast is er werk te zien van beeldend kunstenaar Gilda Wilpstra Gouhari, eveneens afkomstig uit Iran, en nu woonachtig in Assen. Zij toont een beeld (3D) waarin ze foto’s verwerkte van Maryam Yazdani, met toevoeging van de woorden ‘vrouwen, leven en vrijheid’ in verschillende talen. Maryam Saeedpoor (Iran) toont esthetische portretten van vrouwen in Iran die eigenlijk hun haar zouden moeten bedekken.

I am
Sarah Skobalj, Berlijn © Martin en Inge Riebeek

Van het kunstenaarsduo Martin en Inge Riebeek (Breda) zijn videoportretten te zien uit de serie ‘The Essential’ van vrouwen uit West Azië (al dan niet gevlucht) die vertellen over hun ervaringen met genderongelijkheid. Met beeldmateriaal wordt een impressie gegeven van ‘Jinwar,het dorp van de vrije vrouwen’ in Noord Syrië. Het dorp is opgericht door vrouwen die er met hun kinderen wonen. Vanwege geweld tegen vrouwen en onderdrukking kozen deze vrouwen voor een samenlevingsvorm zonder mannen.

Marielle van Uitert (Vught) fotografeerde vrouwen in Bangladesh die een zuuraanval (meestal uitgevoerd door mannen) overleefden. Enkele vrouwen slaagden er in een zelfstandig leven op te bouwen. Fotograaf en filmer Shaghayegh Moradiannejad maakte een project over zelfverbranding door jonge Koerdische vrouwen (in Iran, Syrië en Turkije) als een ultieme vorm van protest tegen geweld en onderdrukking. Vele jonge vrouwen vonden zo de dood. Van de vrouwen die overleefden slaagde een enkeling erin een zelfstandig leven op te bouwen.

I am is te zien van vrijdag 8 maart t/m zaterdag 4 mei 2024
Pennings Foundation, Geldropseweg 63, Eindhoven.

Tijdens de expositie wordt een randprogramma georganiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam