Test: Samsung Galaxy S8

De Galaxy S8 bevat de nieuwste technologie en snelle hardware. Voor de smartphonefotograaf biedt hij eenvoud, gemak en vooral kwaliteit. Tekst en beeld: Dennis Hissink.

0
Galaxy S8
In de vroege ochtenduren vastgelegd. Het startende daglicht wordt mooi gemengd weergegeven met het aanwezige kunstlicht.

Wanneer je de Samsung Galaxy S8 voor het eerst in handen krijgt valt het ontwerp direct op. Door het bijna ontbreken van de bezels oftewel randen aan de boven- en onderkant, met daarnaast de fraai afgeronde zijkanten van het 5,8 inch oled-scherm lijkt het net alsof scherm en behuizing uit één geheel bestaan. Het ziet er heel fraai uit.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8.

De afwijkende schermverhouding van 18:9, waarmee Samsung overigens niet meer de enige is, heeft zo zijn voordelen bij het lezen van teksten. Voor wie nog wat meer scherm in zijn handen wil hebben is er de Galaxy 8+ versie met 6,2 inch scherm. De krachtige processor zorgt er voor dat elke handeling lekker vlot wordt uitgevoerd. Het ontgrendelen van deze smartphone kan op verschillende manieren waarbij de gezichtsontgrendeling wel het meest tot de verbeelding spreekt. Wie daar niet gerust op is, kan de inmiddels vertrouwde vinger afdrukscanner gebruiken die op de achterkant van het toestel is geplaatst. Op cameragebied leent de Galaxy S8 veel van zijn voorganger de S7, maar de ontwerpers hebben toch kans gezien om de prestaties op enkele punten te verbeteren. Zo kun je nu scherpere selfies maken door een hogere resolutie van 8 megapixel (was 5 mp) en de toevoeging van autofocus. De hoofdcamera heeft nog steeds een 12 megapixelsensor met Dual Pixel-fasedetectie AF. De S8 wordt standaard geleverd met 64 GB intern geheugen wat uitgebreid kan worden via het microSD-kaartslot.

Behuizing en scherm
Het ontwerp van de S-serie speelt voor veel gebruikers een belangrijke rol bij aanschaf. Begrijpelijk en menselijk, het oog wil natuurlijk ook wat. De behuizing van de Galaxy S8 is een combinatie van glas en metaal die solide aanvoelt. Waar sommige dunne toestellen nog wel eens de neiging hadden om te buigen is daar bij dit ontwerp geen sprake van. Persoonlijk vind ik het toestel door de dunne behuizing en de afgeronde zijkanten wat glad in de hand voelen waardoor ik de neiging heb om de Galaxy S8 stevig vast te houden om vallen te voor-komen. Wel ligt het toestel ‘zacht’ in de hand en heb je geen last van harde randen die in je handpalm ‘duwen’. Het zal een kwestie van gewenning zijn. De afgelopen jaren zijn de reparaties aan schermen van smartphones enorm toegenomen. Niet voor niets zie je online en bij winkels veel aanbiedingen om beschadigde schermen te vervangen. Een beschermend hoesje is daarom zeer wenselijk, maar daar wordt het toestel helaas wel dikker van. De behuizing is spatwater- en stofdicht (IP68-classificatie) waardoor het per ongeluk in aanraking komen met water niet direct funest is. Het scherm is bijzonder mooi in zijn weergave. Het is jammer voor de traditionele fotografen dat deze oled-schermen nog steeds niet terug te vinden zijn in hun dure systeemen spiegelreflexcamera, een gemiste kans! Door de oled-technologie is de weergave zeer contrastrijk met mooie, diepe zwartwaarden. De kijkhoek is opvallend groot waardoor
je ook met meerdere personen tegelijk de beelden prima kunt bekijken. In het menu is de schermresolutie in te stellen. Opvallend genoeg staat de resolutie standaard op FHD+ (2220 x 1080) in plaats van de maximale reso- lutie WQHD+ (2960 x 1440). Op zich heel handig dat je kunt kiezen, vooral wanneer je wilt besparen op de accu, maar je komt deze instelling eigenlijk nooit tegen.

Camera
De laatste jaren is er sprake van een flinke sprong voorwaarts op cameragebied en het ziet er naar uit dat we nog niet alles gezien hebben. Niet alleen in hardware wordt veel geïnvesteerd, ook aan de softwarekant zien we nieuwe technieken eerst toegepast in de smartphone om ze later (deels) in de conventionele camera terug te vinden. Wat dat betreft is de smartphone een belangrijke drijvende kracht voor de camera-innovatie. De Galaxy S8 is qua cameraspecificatie gelijk aan zijn voorganger, maar er is toch sprake van een andere sensor. De resolutie is met 12,2 megapixel gelijk en dat geldt ook voor het formaat van 1/2.55 inch. Waar de nieuwe sensor zich echter vooral in onderscheidt zijn de prestaties bij slechte lichtomstandigheden. Een onderdeel van de fotografie waar smart phones over het algemeen slecht presteren. Dankzij de geïntegreerde autofocustechnologie in de sensor presteert de camera prima bij het scherpstellen. Snel en vooral nauwkeurig, hoewel bij lastige lichtomstandigheden toch af en toe een misser is te zien. De AF- tracking is (nog) niet te vergelijken met de zeer snelle en nauwkeurige prestaties van de laatste generaties systeem- en reflexcamera’s, maar het begin is er. Het is een kwestie van ontwikkeling voordat de AF-tracking gelijkwaardig presteert. Op dit moment zijn er te veel missers en presteert het gelijktijdig volgen en scherpstellen van het onderwerp alleen bij optimale omstandigheden goed. Een persoon volgen tijdens een voetbalwedstrijd die achter, voor en tussen andere personen loopt is een te grote opgave.

Galaxy S8
De S8 is qua cameraspecificatie gelijk aan zijn voorganger.

Wie ook film schiet kan met de Galaxy S8 in 4K-kwaliteit opnemen, weliswaar met een maximale beeldsnelheid van 30 fps. 60 fps en hoger worden alleen gehaald in HD of lagere kwaliteit. Op dit vlak loopt de S8 toch wat achter ten opzichte van de concurrentie. Het cameramenu is licht gewijzigd en kent een aantal extra instellingen. Standaard staat de camera in een 16:9 beeldverhouding, maar je kunt ook gaan voor 4:3, 18,5:9 of de 1:1 verhouding (handig voor social media). De foto’s kunnen desgewenst ook in raw-formaat worden opgeslagen. Handig is ook de vorm-correctie die naar wens is te activeren en automatisch vervormingen in foto’s effectief corrigeert. Ook een leuke is de zwevende cameraknop. Een functie die het mogelijk maakt een extra cameraknop toe te voegen die je naar elke gewenste plek op het scherm kunt verplaatsen. Een andere slimmigheid is het verticaal vegen over het scherm om snel te kunnen schakelen tussen hoofd- en selfiecamera.

Galaxy S8
De sensor heeft voldoende dynamisch bereik om details in donkere partijen goed weer te geven. De lichtmeting doet uitstekend werk.

Beeldkwaliteit
De fotokwaliteit van de smartphone wordt met iedere generatie beter. Bij de Galaxy S8 zijn de verschillen met zijn voorganger echter niet zo heel groot. De cameraprestaties zijn heel stabiel en op hoog niveau. Scherpstellen en snelheid zijn optimaal en daarmee is het prettig werken. De kleurweergave is goed, licht pittig qua verzadiging, maar aangenaam om te zien. De lichtsterke lens en de nieuwe Multi-Frame-techniek vormen een effectieve combinatie om met relatief lage ISO’s te kunnen schieten waardoor ruis minder snel een probleem wordt. De Multi-Frame-techniek maakt razendsnel een paar beelden achter elkaar waarbij de intelligente software snel het beste resultaat presenteert. Voor de gebruiker totaal niet merkbaar, maar het biedt gemak en goede resultaten.

Conclusie
De veeleisende smartphonefotograaf heeft in de Galaxy S8 altijd een ideale camera op zak. De camera reageert lekker snel en levert een prima beeldkwaliteit. De scherpstelling is vrijwel altijd nauwkeurig en maakt het mogelijk om spontante momenten snel vast te leggen. De vele slimme softwareoplossingen in de camera laten de gebruiker snel creatief zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam