Rietveldpaviljoen: Hoe niets voorgoed verdwijnt

0
Rietveldpaviljoen
Uit de fotoverzameling van Thom Hoffman

Het Rietveldpaviljoen in Amersfoort presenteert t/m 11 februari de bijzondere en actuele expositie Hoe niets voorgoed verdwijnt – Sporen van een koloniaal verleden.

Dat Amersfoort banden met het koloniale verleden heeft, krijgt pas de laatste jaren aandacht. In de binnenstad vind je het woonhuis van Johan van Oldenbarnevelt, een van de oprichters van de VOC, de eerste admiraal van de VOC-vloot en de eerste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië werden in Amersfoort geboren en een burgemeester werd eind negentiende eeuw benoemd als Gouverneur van Suriname.

Rietveldpaviljoen
© Armando Ello

Het koloniale verleden is een bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars. Voor deze expositie zijn kunstwerken samengebracht die alle aanleiding vormen om terug te kijken op de koloniale geschiedenis en er met elkaar over in gesprek te gaan. Op welke manier is het van invloed op de huidige samenleving? En wat kun je leren van elkaars persoonlijke verhaal? Met onder meer: Thom Hoffman, patricia kaersenhout, Armando Ello, Pauli Gerritsen, Constance van Duinen, Eugenie Boon, het project Vathorst college, Books on tour, Keti Koti Tafel, De Belevenisfabriek.

Thom Hoffman toont een selectie uit zijn grote verzameling historische foto’s en posters van voormalig Nederlands-Indië. Pauli Gerritsen maakte 6 fotocollages die het huidige Amersfoort verbinden met het koloniale verleden. Van Armando Ello is een serie fotoportretten getiteld Diaspora te zien.

Rietveldpaviljoen
Steven van der Hagen © Pauli Gerritsen

Lezing Thom Hoffman
In de week van 5 tot 11 februari worden er diverse evenementen georganiseerd. Zo houdt Thom Hoffman op 8 februari een lezing en gaat hij in gesprek met bezoekers. Tickets kun je hier bestellen.

Hoe niets voorgoed verdwijnt – Sporen van een koloniaal verleden.
t/m 11 februari
Het Rietveldpaviljoen
Zonnehof 8, Amersfoort

Ook nu te zien: Monica Nouwens -This one is for you Serra

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam