Alexine Tinne in het Haags Historisch Museum

0
Alexine Tinne
Alexine Tinne ‘L’Equipage au Désert’ (‘De bemanning in de woestijn’): Groepsportret/tableau vivant van de bemanning van Tinnes schip De Meeuw, gekleed in Noord-Afrikaanse kleding, Algiers, 1867, albuminedruk, 21 × 16 cm, collectie Nationaal Archief.

Alexine Tinne (1835 – 1869) was in de negentiende eeuw wereldberoemd als ontdekkingsreiziger. Ze was echter ook een van de belangrijkste pioniers uit de begintijd van de fotografie in Nederland. Tijdens haar verblijf in Noord-Afrika legde ze zich toe op portretten van haar Nederlandse, mediterrane en Afrikaanse reisgenoten, haar ‘nieuwe familie’. Nieuw onderzoek naar haar leven en werk is aanleiding voor een herwaardering van de fotografie van deze eigenzinnige ‘Haagse dame’.

Het Haags Historisch Museum presenteert in samenwerking met Universiteit Leiden en Dagmar van Weeghel als eerste een compleet overzicht van het fotografisch oeuvre van Tinne. Fotografie van tijdgenoten plaatst het werk van Tinne in internationale context. Haar negentiende-eeuwse foto’s gaan bovendien een dialoog aan met het werk van de hedendaagse fotografe Van Weeghel (1974).

Alexine Tinne, fotograaf – haar wereldbeeld is na de lockdown tot en met 12 juni 2022 te zien in het Haags Historisch Museum.

Lees artikelen over Alexine Tinne in Dialogue Vintage Photography Magazine en in Focus 12-2021 in de Focus-shop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam