Tentoonstelling Nieuwe Kaders

0
Nieuwe Kaders
Erwin Blumenfeld, Etalagepop, ca. 1933, scan van contactvel, The Estate of Erwin Blumenfeld

Nieuwe Kaders is een tentoonstelling over Fotografie, film en schilderkunst uit de jaren ’20 en ’30 is te zien in Museum MORE in Gorssel t/m 24 januari 2021.

De stadsdrukte, de pompende industrie, de mechanische kermis van het moderne bestaan raasden de jaren ‘20 binnen. Het allerlaatste restje fin de siècle was in de Eerste Wereldoorlog weggevaagd. De eigentijdse werkelijkheid drong zich op. In de kunst groeide de fascinatie voor het object, het ding, het alledaagse en ook de alledaagse mens. Met de komst van handzame foto- en filmapparatuur werden kunstenaars verleid met nieuwe ogen te kijken naar de wereld om hen heen. Deze artistieke revolutie deed sommigen zelfs geloven dat de schilderkunst had afgedaan. Volstrekt overbodig was geworden. In de tentoonstelling Nieuwe Kaders is echter te zien hoe deze eeuwenoude en piepjonge kunstvormen in Nederland tussen 1920 en 1940 opmerkelijk veel verwantschap vertonen. Voor het eerst in een Nederlands museum zullen neorealistische schilderkunst, Nieuwe Fotografie en experimentele film uit het interbellum elkaar ontmoeten.

Het werk van o.a. fotografen Erwin Blumenfeld, Eva Besnyö en Paul Citroen is in de tentoonstelling te zien naast werk van neorealistische kopstukken uit de schilderkunst zoals Pyke Koch, Raoul Hynckes, Dick Ket, Wim Schuhmacher, Carel Willink en Charley Toorop, in combinatie met Nederlandse en buitenlandse filmfragmenten.

Bij de tentoonstelling Nieuwe Kaders verschijnt een rijk geïllustreerd boek. Auteurs zijn conservator Marieke Jooren, kunst- en fotohistoricus Flip Bool en filmhistoricus Vera de Lange.

www.museummore.nl

www.museummore-kasteelruurlo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam