Hedayat Amid – Hope & Fear

0
Hedayat Amid
Een ontheemd meisje, Tahmina (6,) poseert terwijl ze speelt in de buurt van haar tijdelijke onderkomen. Foto: Hedayat Amid

De Afghaanse persfotograaf Hedayat Amid (Kabul 1990), moet op 15 augustus 2021 zijn thuisland verlaten, als gevolg van de machtsovername door de Taliban. Hij belandt uiteindelijk in Vlaardingen. In de periode voor zijn gedwongen vlucht legt Hedayat het dagelijks leven in Kabul vast. Het leven dat, ondanks de verschrikkingen van meer dan vier decennia oorlog en terreur, zo goed en zo kwaad als mogelijk doorging. Zijn foto’s vertellen de verhalen achter de statistieken en korte nieuwsberichten die in de Westerse media over Afghanistan verschijnen.

De indringende foto’s tonen hoe vasthoudend en opgewekt de inwoners van Afghanistan zijn, vechtend om te overleven en verlangend naar een mooie toekomst. Ze laten zien hoe kinderen op de resten van de oorlog dansen en spelen en hoe vrouwen en meisjes een actieve rol in de samenleving innemen. Maar Hedayat Amid toont ook de kwetsbaarheid van deze samenleving, waarin terreur, geweld en uitsluiting altijd op de loer liggen. Sinds de Taliban weer aan de macht zijn, is het beleid steeds wreder geworden, met name tegen vrouwen en meisjes en religieuze en etnische minderheden. De hoop en aspiraties van vele duizenden jonge Afghanen hebben plaatsgemaakt voor angst en onzekerheid. De indrukwekkende foto’s van Hedayat dragen bij aan het vergroten van de kennis over Afghanistan en zorgen er hopelijk voor dat het Westen Afghanistan niet vergeet.

Hedayat Amid
Talibanstrijders zitten achterop een voertuig in Kabul, augustus 2021. Foto: Hedayat Amid

Hedayat Amid
Hedayat Amid werkte voor verschillende nationale en internationale persbureaus, waaronder het European Pressphoto Agency. Zijn werk is onder meer gepubliceerd in The Washington Post, New York Times en The Guardian.  Hedayat is inmiddels als fotograaf werkzaam voor NRC Handelsblad.

Hedayat Amid –  Hope & Fear
t/m 14 januari 2024
Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, Vlaardingen

Ook nu te zien: Kadir van Lohuizen – Food for Thought

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam