Remembering Mandela

0
Mandela
JOHANNESBURG - Een poster van Nelson Mandela ligt op een stoel tijdens de herdenkingsdienst in het FNB stadion in Johannesburg. De herdenkingsdienst wordt in het FNB stadion in Johannesburg gehouden, op zondag is de begrafenis in het dorp waar Mandela opgroeide, Qunu. Ilvy Njiokiktjien

Op 5 december 2023 is het 10 jaar geleden dat de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder en politicus Nelson Mandela (1918) overleed. In Remembering Mandela gaat Museum Hilversum terug in de tijd met twee nooit eerder getoonde series van de Nederlandse documentair fotograaf Ilvy Njiokiktjien. Ze laat de impact van het verdriet en rouw zien op het moment van Mandela’s overlijden. Daarnaast haalt de Zuid-Afrikaanse fotograaf Gideon Mendel herinneringen op aan de man die een sleutelrol vervulde in de afschaffing van apartheid in Zuid-Afrika. Ook zijn er bijdragen van de Duitse journalisten Bartholomäus Grill en Fritz Schaap van de krant der Spiegel, die vertellen over de huidige situatie in het land, ruim twintig jaar na de afschaffing van apartheid.

Nelson Mandela

Nelson Mandela was een Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder en politicus. Hij was sinds 1944 politiek actief en zat zevenentwintig jaar gevangen vanwege zijn rol als leider van de militaire tak van het Afrikaanse Nationale Congres (ANC), een politieke groepering die werd opgericht om de belangen van de mensen in Zuid-Afrika te behartigen. In 1990 kwam hij weer vrij en in 1993 ontving hij samen met president F.W. de Klerk de Nobelprijs voor de Vrede omdat zij er in 1991 voor hadden gezorgd dat de Apartheidswetten werden afgeschaft. Tijdens de eerste vrije verkiezingen na de Apartheid, in 1994, stemde 62% van de kiezers op het ANC en werd Nelson Mandela de eerste president van kleur voor Zuid-Afrika. In zijn jaren als president vocht hij voor een nieuw Zuid-Afrika waarin zwarte en witte mensen in vrede samenleven.

Remembering Mandela
Ilvy Njiokiktjien en Gideon Mandela
2 dec 2023 t/m 4 feb 2024
Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam