Bert Spiertz: Tales from the Black Sea

0
Bert Spiertz
Foto: Bert Spiertz

De Zwarte Zee vormt al millennialang een kruispunt tussen Oost en West. Haar kusten zijn ontmoetingsplaatsen van soms contrasterende culturen, godsdiensten en ideologieën, met evenzoveel potentieel voor ernstige conflicten. Bert Spiertz volgde tussen 2018 en 2022, tijdens verschillende reizen, deze ruim 4000 kilometer lange kust door 6 landen, met Istanbul als begin- en eindpunt.
Tales from the Black Sea voert van de Bosporus en Turkse havensteden als Trabzon naar Batoemi in Georgië en het mondaine Russische kuuroord Sotsji; naar de prachtige, maar bedreigde waterwereld van de delta van de Donau en de Bulgaarse Rivièra; maar ook naar het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de Oekraïense steden Cherson en Odessa – waarvan enkele beelden inmiddels zijn al historisch geworden door de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Het blijkt dat de geschiedenis hier vaak nog niet voorbij is en pijnlijk voortleeft in de stenen, het landschap en in de hoofden van veel mensen. Het is een gebied waar het knelt als het gaat om geopolitiek, religie, minderheden en onverwerkt verleden.

Tales from the Black Sea
Bert Spiertz
tekst: Bert Spiertz, Olaf Tempelman
Lecturis | € 35,-

Bert Spiertz

Ook recent verschenen: Bart Koetsier – Noctambule

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam