Rob Hornstra in het Fotomuseum Den Haag

0
Rob Hornstra
Dudley, 2023. Het is Ramadan, een periode waarin de slagersafdeling van supermarkt Sharif & Sons goede zaken doet. Klanten slaan voorraden in voor de nachtelijke iftar-maaltijden en het naderende Suikerfeest. ©Rob Hornstra

Met een overzichtstentoonstelling geeft Fotomuseum Den Haag een nieuwe kijk op het twintigjarige oeuvre van fotograaf Rob Hornstra. Hij noemt zijn werkstijl Slow-journalism, waarin hij een langere tijd aan eenzelfde project werkt. Belangrijke documentaire projecten zijn The Sochi Project: An Atlas and Tourism in the Caucasus (2014), Man Next Door (2017) en The Europeans (2020 – 2030). Aan het begin van zijn carrière legt Hornstra de focus op Rusland. Hier legt hij vast hoe de wereld om zich heen verandert. Van een opkomende economie transformeert Rusland naar een gesloten samenleving. Zijn bewegingsvrijheid nam geleidelijk af tot het moment dat hij niet meer welkom was in het land. Daarom focust hij sinds 2019 op het maken van een tijdsdocument over Europa, een project dat tot 2030 zal duren. In deze tentoonstelling wordt er gekeken naar de verschillen en overeenkomsten van deze twee landen en Rob Hornstra zijn andere werk.

Rob Hornstra
Een werkneemster maakt een vis klaar in de kantine van de cementfabriek. De fabriek heeft twee keer de Leninorde gekregen. Toen heeft de perestrojka alles kapot gemaakt. ‘We zijn achttien jaar kwijtgeraakt. Het collectief is uit elkaar gevallen. Angarsk, 2008. © Rob Hornstra

Tijdens de opening van de tentoonstelling wordt het fotoboek Ordinary People uitgebracht door Uitgeverij Lannoo. Voor de lanceringsdatum is het boek ook online te verkrijgen in de voorverkoop op robhornstra.com of op lannoo.be.

Rob Hornstra
9 december 2023 – 17 maart 2024
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43, Den Haag
fotomuseumdenhaag.nl

Ook in december te zien: Cor Jaring – Buurtgezichten en havenportretten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam