Cor Jaring: Buurtgezichten en havenportretten

0
Cor Jaring
Amsterdamse haven portret © Cor Jaring (Familie-archief)

Het Scheepvaartmuseum opent op 17 november 2023 een nieuwe fotopresentatie met werken van Cor Jaring. De datum markeert de tiende sterfdag van de fotograaf. In de tentoonstelling staan de plekken centraal die Jaring hebben gevormd tot de fotograaf die hij werd: de eilanden naast Het Scheepvaartmuseum waar hij opgroeide en de haven waar hij werkte in zijn beginjaren.

Gelauwerd fotograaf  
Cor Jaring verwierf bekendheid als dé fotograaf van de tegenbewegingen in het Amsterdam van de jaren ’60 en ’70. Provo, Bart Huges die een gaatje in zijn schedel boorde, Amsterdam als ‘magies sentrum’ van de wereld, happenings rond het Lieverdje, de bed-in in het Hilton met John en Yoko, hippies en protesten: als participerend observator fotografeerde Cor Jaring zijn omgeving van binnenuit. Minder bekend is dat hij ook reportages maakte in Rusland, Japan, Cambodja, Vietnam en Indonesië. Jaring was autodidact. Hij begreep al snel dat alléén een goede foto nog geen goede fotograaf maakt. Zijn persoonlijkheid en de manier waarop hij met mensen omging maakten Jaring tot de fotograaf die hij was. Zijn foto’s zijn dynamisch, contrastrijk en dicht op de huid. Ze zijn rauw en liefdevol. 

Cor Jaring
Amsterdamse havenwerkers bij schroef van schip © Cor Jaring (Familie-archief)

De Oostelijke Eilanden en de Amsterdamse haven  
De fotograaf werd in 1936 geboren op Wittenburg, een van de Oostelijke Eilanden in Amsterdam, en kwam uit een echte dokwerkersfamilie. Vanaf zijn veertiende beunde Jaring al in de haven bij als schoonmaker, walmatroos en brandwacht. Zijn eerste stappen op het professionele vlak maakte hij als fotograaf van kinderportretten. Tegelijkertijd begon hij zijn buurt en de haven te fotograferen. Na een kort avontuur als reportagefotograaf kreeg Jaring zijn oude baan bij de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij (ADM) terug. ’s Nachts werkte hij daar als brandwacht, overdag bewoog hij zich met zijn Leica-camera tussen de dok- en bootwerkers, schilders en ruimenspuiters.

Cor Jaring
Amsterdamse havenwerkers bij schroef van schip © Cor Jaring (Familie-archief)

Cor Jaring: Buurtgezichten en havenportretten is opgebouwd uit ruim zestig foto’s. Naast werken uit eigen collectie worden ook bruiklenen uit het archief van de familie Jaring, het Rijksmuseum en Stadsarchief Amsterdam getoond. Niet eerder is zo’n ruime selectie beelden van deze onderwerpen tentoongesteld geweest. Ook zijn er fragmenten uit een eerder interview met Jaring te beluisteren.

Cor Jaring: Buurtgezichten en havenportretten
17 nov t/m 17 mei 2024
Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1, Amsterdam

Ook in die periode te zien:
Lucebert: ook als fotograaf en dichter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam