Thomas Hoepker: Dear Memories

0
Thomas Hoepker

De 87-jarige Magnum fotograaf Thomas Hoepker staat centraal in de nieuwe documentaire, Dear Memories, van 2Doc. Hij krijgt in 2017 te horen dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Hij en zijn vrouw besluiten daarom een roadtrip te maken door de Verenigde Staten, waar Hoepker ruim 40 jaar heeft gewoond. Het is een emotionele reis vol met herinneringen aan de tijd waarin hij met zijn camera de Amerikaanse maatschappij en cultuur vastlegde.

“I am not an artist. I am an image maker”

Thomas Hoepker (1936), is op jonge leeftijd begonnen met fotografie. De Duitse fotograaf is een fotojournalist geworden en gaat met zijn motto; “I am not an artist. I am an image maker” hard aan de slag. Hij heeft vele prijzen gewonnen voor zijn werk. De fotojournalistieke wereld ziet er nu erg anders uit dan vroeger. Fotojournalisten hadden toen veel meer tijd om een foto-opdracht te maken. Zo kon hij mensen en onderwerpen voor een langere tijd volgen zoals bijvoorbeeld Muhammad Ali. Tijdens het schaduwen van Ali maakt Hoepker een van zijn bekendste foto’s: waarin Muhammad Ali met zijn rechtervuist richting de camera beweegt. Begin jaren 60 werkt Hoepker als fotograaf voor Münchner Illustrierte en Kristall. Later in 1964 werkt hij voor Stern als foto-reporter waarvoor hij in 1976 als correspondent gaat werken in Amerika. Hij neemt ook een baan aan als fotografie director bij het Amerikaanse blad GEO. Na jarenlang lid te zijn wordt Hoepker in 2003 voorzitter van de vereniging Magnum.

“Bezorgde fotografie”

Hoepker laat gedurende zijn carrière altijd belangstelling zien voor mensen en sociale kwesties. In zijn werk is de, door Cornella Capa benoemde, “bezorgde fotografie” terug te zien. Een stijl waarin de fotograaf met zijn afbeeldingen de wereld doelt te veranderen in plaats van het alleen vast te leggen. Waar Hoepker op zijn eigen manier een unieke draai aan geeft. Hij wil de mensheid vertegenwoordigen en de zorgen van kansarmen omarmen.

De documentaire is hier te zien.

Ook nu te zien Close Enough een expositie over 12 vrouwlijke Magnum fotografen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam