Fotowedstrijd – Het mooie van nu – Cas Oorthuys

0
Fotowedstrijd – Het mooie van nu – Cas Oorthuys
Gieter, Hoogovens, IJmuiden (1957) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Van 30 juni t/m 1 september 2019 nodigt het Limburgs Museum, in samenwerking met Focus Magazine, iedereen uit om deel te nemen aan de fotowedstrijd op Instagram genaamd Het mooie van nu, waarmee we het werk van Cas Oorthuys willen eren. Aanleiding voor deze fotowedstrijd is de overzichtstentoonstelling Cas Oorthuys – Op het netvlies, die tot en met 22 september in het Limburgs Museum te zien is.

Oorthuys (1908 – 1975) legde de grote historische gebeurtenissen van zijn tijd vast, zoals de economische crisis begin jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. Hij richtte zijn camera op de mens en zijn omgeving en behoorde tot een generatie documentaire fotografen die met een positieve blik op de mens wilde bijdragen aan een betere wereld. Dit liet hij zien met alledaagse taferelen: gezichten, glimlachen, spelende kinderen en arbeiders. De foto’s van Cas zijn esthetisch, warm, optimistisch en in een tijdloze, grafisch sterke vorm. De nadruk op de lachende mens is typerend voor Oorthuys. Zijn archief zit vol met foto’s van mensen die spontaan lachen. In interviews sprak Oorthuys van ‘de bevrijdende lach’.

Fotowedstrijd – Het mooie van nu – Cas Oorthuys
Waalbrug bij Gorinchem (ca. 1962) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Met deze fotowedstrijd dagen het Limburgs Museum en Focus je uit om in één foto het ‘mooie van nu’ vast te leggen.

– Wat vind je mooi aan de tijd waarin we leven?
– Welk hedendaags beeld wil jij vastleggen in jouw eigen netvlies? En nog belangrijker: wat wil je de toekomstige generatie laten zien van deze tijd?

In de beschrijving van je foto kun je het verhaal achter de foto verder toelichten.

Winnen

Na de inzendtermijn zal de jury zich gaan buigen over alle inzendingen en kiest een winnaar uit. De jury zal bestaan uit Bert Mennings (directeur Limburgs Museum), Stefan Koopmans (fotograaf en Zilveren Camera winnaar) en Roos Schouw (Focus Magazine). De winnaar ontvangt een een afdruk van een van de foto’s van Cas Oorthuys (ter waarde van €95). Bovendien wordt de winnende foto gepubliceerd in het magazine en de kanalen van Focus.

Publieksprijs

Daarnaast zal er een publieksprijs worden uitgereikt. De foto met de meeste likes en/of comments ontvangt een prachtig fotoboek van Cas Oorthuys, geschreven door Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum), ter waarde van €49,95.

Voorwaarden

  • Om mee te doen plaats je je foto op je Instagramaccount met #ophetnetvlies en #LimburgsMuseum en tag je @LimburgsMuseum en @focus_magazine_nl in de foto;
  • Per deelnemer mogen er drie foto’s ingezonden worden;
  • Als je meedoet aan de fotowedstrijd stel je je ingezonden foto’s beschikbaar voor gebruik in alle communicatiemiddelen van het Limburgs Museum;
  • Foto’s mogen bewerkt worden;
  • De deelnemer vrijwaart het Limburgs Museum voor claims van derden die pretenderen auteursrechthebbende te zijn;
  • De deelnemer vrijwaart het Limburgs Museum voor claims van geportretteerden;
  • De deelnemer verklaart eigenaar te zijn van de foto en, mits van toepassing, houder te zijn van het portretrecht;
  • Foto’s ingezonden na 1 september 2019 worden uitgesloten van deelname;
  • Aanstootgevende foto’s worden gediskwalificeerd.
Fotowedstrijd – Het mooie van nu – Cas Oorthuys
Jacquardweefster, textielfabriek Diddens & Van Asten, Helmond (1960-1964) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam