Mona van den Berg: Ongedocumenteerd en op leeftijd

0
Mona van den Berg
Foma (76) en Rita (66) Rita: "Het is eigenlijk verboden dat wij een relatie hebben, mijn man uit Azerbeidzjan en ik uit Armenië." © Mona van den Berg

Vanaf 16 februari is de expositie Ongedocumenteerd en op leeftijd te zien met foto’s van Mona van den Berg. Haar werk is meerdere malen bekroond in verschillende categorieën van de Zilveren Camera, de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek van Nederland. De expositie is georganiseerd door De Regenboog Groep in samenwerking met de Mozes en Aäronkerk.

Schrijnend en confronterend, dat zijn de beelden van Ongedocumenteerd en op leeftijd. Fotograaf Mona van den Berg volgde drieëntwintig mensen die al decennia lang in Nederland wonen, maar om diverse redenen nooit verblijfspapieren hebben gekregen. Ze zijn nu oud, hebben lichamelijke gebreken en overleven in de marge van de samenleving. Door hen een gezicht te geven in hun eigen haveloze omgeving, krijgen we beeld van hun verborgen bestaan.

Mona van den Berg strijdt tegen onrecht. Dat deed ze als maatschappelijk werker en asieladvocaat en dat doet zo nu als fotograaf. Ze kiest maatschappelijke onderwerpen als Syrische vluchtelingen, de ruimte tussen de genders en de black-lives-matter-beweging. Van den Berg zegt over haar foto’s uit de expositie: “Als mijn beelden rauw zijn, is dat wat het is. En als die rauwheid ongemak oproept, is dat niet slecht. Dat deze leefomstandigheden voorkomen in Nederland mag van mij wel gezien worden.” Het werk van Mona van den Berg is gepubliceerd in onder meer NRC, Trouw, de Volkskrant, Het Parool, Vrij Nederland, Opzij en in verschillende internationale media. Daarnaast maakte ze diverse fotoboeken, waaronder het gelijknamige boek bij deze expositie, uitgegeven door uitgeverij Jurgen Maas.

De Amsterdamse stichting De Regenboog Groep zet zich in voor het verbeteren van de leefsituatie van mensen in de rafelrand van de samenleving. Daarbij ligt de nadruk op dakloosheid, psychische problemen, verslaving en armoede.

Mona van den Berg – Ongedocumenteerd en op leeftijd
16 februari t/m 23 maart
Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207, Amsterdam
open op donderdag en vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur en gratis toegankelijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam