Winnaars Steenbergen Stipendium 2020 & 2021 bekend

0
Steenbergen Stipendium
She is the canary in the coalmine of a dying empire © Pippilotta Yerna, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

De jury van het Steenbergen Stipendium 2020 heeft unaniem Pippilotta Yerna met haar werk She is the canary in the coalmine of a dying empire tot winnaar verkozen. De winnaar van het Steenbergen Stipendium 2021 is Laura Bouman met haar project Rust Roest. De eervolle vermelding van het Steenbergen Stipendium 2020 en 2021 gaan naar Nathan van Ewijk en Vladimir Vidanovski. Suzanne Schols is door het publiek verkozen tot publiekswinnaar van 2020 en Julia Gat is met haar project Hamsa Hamsa Hamsa | An Upbringing de winnaar van de publieksprijs 2021.

Het Steenbergen Stipendium is sinds 1998 dé prijs voor aankomend fotografietalent. De jury selecteerde tijdens de 2020 editie uit de werken van Bebe Blanco Agterberg, Nathan van Ewijk, Suzanne Schols, Ashleigh Wilson en Pippilotta Yerna. Voor de 2021 editie maakte de jury een selectie uit de werken van Laura Bouman, Julia Gat, Rick van der Klooster, Vladimir Vidanovski en Lilli Weinstein.

Rust Roest © Laura Bouman, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

De prijs gaat sinds de eerste editie samen met een tentoonstelling van het werk van de vijf genomineerden in het Nederlands Fotomuseum en voor de winnaar is een stimuleringsprijs van 5.000 euro beschikbaar. Voor de eervolle vermeldingen is er een prijs van 2000 euro elk beschikbaar. Wegens de maatregelen rond corona zijn de tentoonstelling en de uitreiking van het Steenbergen Stipendium 2020 naar dit jaar verplaatst. 

Pippilotta Yerna – winnaar 2020
Met haar project She is the canary in the coalmine of a dying empire weet Yerna haar publiek voor zich te winnen door de vrolijk makende absurditeit van haar foto’s. De premisse – de dood van je eigen moeder in scène zetten en dan ook nog verschillende keren – is zo gek, dat je er onwillekeurig om moet lachen. Het werk is prettig luchtig en speels, en confronteert je pas in tweede instantie met een intense eerlijkheid en ernst. Uit het werk van Yerna blijkt hoe alomvattend deze specifieke relatie tussen moeder en dochter is, en hoe groot dus de angst van de fotograaf moet zijn voor dat ene onvermijdelijke moment.

A Room Within © Nathan van Ewijk Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

Laura Bouman – winnaar 2021
De winnaar van het Steenbergen Stipendium 2021 is Laura Bouman. Met haar project Rust Roest neemt zij de kijker mee haar wereld in: die van de motorfietsen, de auto’s, het sleutelen en de snelheid. Het is een hobby die haar met de paplepel werd ingegoten, alleen: zij doet er nu iets anders mee dan haar familieleden. Zij maakte er een kunstproject van, waar evenwel net zoveel handwerk en liefde aan ten grondslag ligt. Het bestaat uit zelfgemaakte motorhelmen en andere objecten van glasvezel en latex, uit tekeningen waarin de relatie wordt gelegd tussen de motorfiets en het menselijk lichaam, en natuurlijk uit foto’s en korte filmpjes, waarin steeds de rol van het voertuig in het dagelijkse bestaan wordt uitgelicht en benadrukt. Boumans speelse aanpak is fris en pretentieloos. De onderwerpen onder de oppervlakte worden door haar subtiel aangestipt: de relatie tussen een dochter en haar vader, een hobby die in de eerste plaats met mannen wordt geassocieerd, het samenvloeien van de mens en zijn machine. Alles komt samen in een overtuigende presentatie, waarin het kijken en het opnieuw zien centraal staan.

Het Steenbergen Stipendium 2021 is nog tot 9 januari te bezoeken in het Nederlands Fotomuseum.

Steenbergen Stipendium
What are you looking for? © Vladimir Vidanovski, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam