Happy Holidays in Museum Hilversum

0
Happy Holidays
© Enda Bowe

Happy Holidays luidt het nieuwe thema van de tentoonstelling in Museum Hilversum. Tot en met 10 september nemen zes fotografen en twee kunstenaars ons middels fotografie en video mee op reis door de warme zomertijd. De reis zal langs bekende en minder bekende toeristische plekken gaan. “Een sprankelende tentoonstelling als vakantiebestemming,” aldus het Hilversumse museum. De fotografen Enda Bowe, Garrod Kirkwood, Natacha de Mahieu, Martin Parr, Thomas Struth en Sander van Wettum zullen in deze nieuwe expositie hun foto’s tentoonstellen. Ze vertellen allemaal een verhaal over een vakantiereis en laten graag hun vakantiebestemming zien. Maar dit zijn allesbehalve vakantiekiekjes. De fotografen zoeken diepgang in de foto’s die zij maken. Happy Holidays!

Kajakkende toeristen in Gorges de l’Ardèche, Frankrijk, 2021 © Natacha de Mahieu

Zo is Enda Bowe, een Ierse fotograaf, met zijn nieuwe serie River’s Window op zoek naar licht en schoonheid in het alledaagse. Deze serie gaat over de New Yorkers tijdens hun emotionele zoektocht in het leven. De Belgische fotograaf Natacha de Mahieu vertelt met haar serie Theatre of Authenticity waarom wij reizen en waarom we naar bepaalde plekken toe gaan. Op verschillende populaire locaties maakt zij tientallen tot honderden foto’s, die ze tot één afbeelding samenvoegt. Tijdens deze tentoonstelling zal zij twee werken laten zien die nooit eerder vertoond zijn. Martin Parr, de gerenommeerde Britse documentaire fotograaf, zal de museumbezoeker meenemen op een reis naar toeristische plekken en stranden over de hele wereld. Zijn stijl geeft een uniek perspectief aan het ons bekende leven. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft hij twee series samengesteld.

Happy Holidays
The Matterhorn, Alps, Switzerland, 1990 © Martin Parr/Magnum Photos

Thomas Struth ontdekte dat er verschillende mensen op musea afkomen. In Audience 06 Galleria dell’Academia, Florence zien we via Michelangelo’s David de dynamiek tussen de museumbezoeker en de kunst. Aan de voet van David, voor velen het toppunt van Florence, heeft Struth een camera geplaatst waarmee hij ons het perspectief vanuit het kunstwerk toont. Sander van Wettum, een Nederlandse fotograaf, toont met zijn serie Hibernation het landschap van het massatoerisme aan de zuidkust van Europa. Sinds 2010 onderzoekt Van Wettum het concept van de ultimate global resort: een plek vol met feit en fictie, dromen en werkelijkheid. Een dystopische plek, vol van beloftes.

Happy Holidays
© Sander van Wettum

De twee kunstenaars Samson Kambula uit Malawi en Helen Dowling uit Engeland vertonen beide video’s tijdens deze tentoonstelling. Het landschap staat centraal in Kambula’s video I cross a photograph. Deze surrealistische film bestaat uit filmische fragmenten vermengd met beelden van slapstick en spirituele rituelen. Helen Dowling vertoont in The Burning Time Slideshow dromerige beelden van een herinnering aan vakantie. Ze geeft de video vorm door onder andere de taal van emotie en empathie te verwerken in het bewegende beeld.

Happy Holidays
The Hubbucks, 2023 © Garrod Kirkwood

Garrod Kirkwood
Garrod Kirkwood is een Britse kunstenaar, filmmaker en visuele verhalenverteller. Hij staat bekend om zijn unieke stijl, waarin hij reclamefotografie en documentaire fotografie samenbrengt. Voor de tentoonstelling zal Kirkwood twee werken laten zien uit zijn serie The Hubbucks. Met de opblaasbare dolfijn op het dak en ramen wijd open, is dit Britse gezin onderweg naar de zee. In 2000 begon Kirkwood met het bestuderen van commerciële fotografie en ging hij er zelf mee aan de slag. In 2006 heeft Kirkwood zijn eigen stijl vastgesteld en zijn eigen visuele taal ontwikkeld. Kirkwood noemt zichzelf vandaag de dag nog altijd een purist. Hij heeft een filmisch oog voor kleur, compositie en licht. In zijn werk ligt vaak de focus op mensen in verschillende subculturen. Kirkwood heeft voor zijn werk verschillende prijzen gewonnen en fotografeert al jaren voor verschillende bedrijven, waaronder Canon.

Happy Holidays
t/m 10 sep  
Museum Hilversum
Kerkbrink 6, Hilversum

Ook nu te zien: Christina de Middel en Lorenzo Meloni: The Kabuler

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam