Ed Templeton: Wires Crossed

0
Ed Templeton
Mike Maldonado skateboardde een full pipe, Davenport, Iowa, 1998 © Ed Templeton

Ed Templeton (1972) is een van de meest invloedrijke skateboarders aller tijden. Vanaf 1995 tot ongeveer 2012 fotografeerde hij met zijn 35mm-camera zijn omgeving, vrienden en skate-avonturen. Met zijn gedetailleerde beeldverslagen – gemaakt net voordat mobieltjes en sociale media de samenleving voorgoed zouden veranderen – geeft Templeton deze fascinerende subcultuur een gezicht.

Wires Crossed toont alle aspecten van Templetons leven en die van zijn vrienden en collega’s. Op de lange tournees verkenden ze hun eigen grenzen, zowel fysiek als mentaal. De foto’s gaan over het schemergebied tussen adolescentie en volwassenheid. Grappen, gebroken botten, verveling, ruzies en seks. Het zijn eerlijke en ongepolijste beelden, waarbij de fotograaf schoonheid zoekt in het ongewone. Vaak beschildert hij de achtergrond van zijn foto’s of voegt hij teksten toe, waardoor het onderwerp, de mens, extra uitgelicht wordt. Templeton maakte deel uit van de skateboard-scene, maar stond er ook buiten. Die relatie geeft zijn foto’s een contemplatief karakter.

Ed Templeton
Matt Bennet springt tussen treinen, Bethlehem, 2002 © Ed Templeton

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Ed Templeton – Wires Crossed (Aperture, € 55,-).

Ed Templeton – Wires Crossed
t/m 17 sep | Het Bonnefanten, Maastricht.

Ook nu te zien: Uniform – Kunsthal Helmond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam