Loek Buter: Een beer in de polder

0
Loek Buter
Maxy poseert in haar oude circuskostuum, 2014 © Loek Buter

Loek Buter vertelt het verhaal van voormalig circusartiest Maxy Niedermeyer (Duitsland, 1941) en haar bruine beer Natascha. In 2014 legt een Europees verbod het optreden met wilde dieren aan banden. Hierdoor is Maxy genoodzaakt een groot deel van haar circusdieren af te staan en ze verhuist hierna naar Nederland. Ze mag haar beer Natascha houden vanwege de hechte band die zij met elkaar hebben.

Buter fotografeert Maxy’s dagelijkse bezigheden, die voornamelijk bestaan uit de verzorging van haar beer; het bereiden van voedsel, het kammen van haar vacht en de wandelingen door de weilanden. Maxy blikt, uitgedost in haar oude kostuums, terug op haar zestig jaar durende carrière, waarin ze met haar circusdieren de hele wereld rondreisde.

Loek Buter
Maxy kamt Natascha, 2020 © Loek Buter

De fotoserie wordt aangevuld met verschillende archieffoto’s, die een glimp weergeven van het oude circuswezen. Loek Buter toont zo het grote contrast tussen Maxys glansrijke circusverleden en het sobere bestaan dat ze in Nederland leidt, waar ze samen met haar beer Natascha haar oude dag slijt. Buter reflecteert in de serie ook op de veranderende verhoudingen tussen mens en dier in de wereld, maar weet vooral de innige relatie tussen Maxy en Natascha vast te leggen.

Met Een beer in de polder won Loek Buter dit jaar de eerste prijs Documentair Nationaal bij de Zilveren Camera.

Loek Buter – Een beer in de polder
t/m 8 jan 2023
Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam