Strike a Pose, Mondriaan en fotografie

0
Mondriaan
Frenologisch portret van Piet Mondriaan, ca. april 1909 © Alfred Waldenburg, collectie RKD

Dat fotografie een krachtig middel is om jezelf neer te zetten, daar was kunstenaar Piet Mondriaan zich van meet af aan van bewust. Gedurende zijn carrière laat ‘de vader van de abstractie’ zich geregeld fotograferen in zijn atelier als een serieuze eenling. Dat Mondriaan ook een veel lossere en sociale kant kende, blijkt uit kiekjes van zijn privéleven die in een onderzoek naar de kunstenaar naar boven zijn gekomen.

In de tentoonstelling Strike a Pose | Mondriaan en fotografie wordt aan de hand van zeventig foto’s de rol die fotografie speelde in het leven van Mondriaan belicht en komen zijn formele en informele kant samen. Iconische portretten gemaakt door fotografen van naam worden afgewisseld met nooit eerder getoonde snapshots die een zeldzaam inkijkje geven in het privéleven van een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw.
De tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag komt tot stand in samenwerking met het RKD, die gelijktijdig de publicatie Mondriaan en fotografie. De kunstenaar in beeld uitbrengen. In dit boekwerk zijn alle tot nu toe bekende foto’s van Mondriaan en zijn atelier gebundeld. 

14 jan t/m 21 mei, Fotomuseum Den Haag

Mondriaan
Agatha Zethraeus, Piet Mondriaan in de tuin van Agatha Zethraeus, Clamart, ca. 1925, collectie RKD

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam