Lisette Model

0
Lisette Model
San Francisco, Woman with veil, 1949. © Lisette Model avec l’aimable autorisation de Baudoin Lebon et Avi Keitelman

Lisette Model (1901-1983) zorgde voor een nieuwe aanpak van de documentaire fotografie. Vanwege de dynamiek en de originaliteit van haar composities was haar fotografie tegelijkertijd documentair, sociaal en modern. De Oostenrijks-Amerikaanse fotografe stapte af van het klassieke gezichtspunt en presenteerde subjectieve foto’s, die ook vandaag nog invloed hebben op een groot deel van de fotografie. Voor haar perceptie van de werkelijkheid hanteerde ze graag een flits of een kikkerperspectief. Ook werkte ze met nieuwe kadreringen, die haar beelden een dramatische en zelfs expressionistische toets verleenden. Hiernaast was Lisette Model ook jarenlang docent fotografie in New York, waar ze onder meer Diane Arbus als leerling had.

Deze tentoonstelling biedt een unieke kijk – de volledigste ooit in België – op het werk van de fotografe. In een 150-tal werken komen al haar iconische series aan bod: van de Promenade des Anglais in Nice, via de clochards die ze ontmoette in Parijs, de winkelramen met meervoudige weerspiegelingen, het benenspel dat Lisette Model vastlegde vanuit een metro-ingang in New York, tot de prostituees, travestieten of jazzclubzangeressen.

t/m 22 jan 2023, Musée de la Photographie Charleroi (B)

Nu ook te zien in België: Stephan Vanfleteren – Kompelkoppen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam