Samuel Fosso in Huis Marseille

0
Samuel Fosso
Samuel Fosso, Autoportrait Uit de serie Tati, Le Chef (celui qui a vendu l'Afrique aux colons), 1997 © Samuel Fosso courtesy Jean-Marc Patras / Paris

In Huis Marseille is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Frans-Kameroense fotograaf Samuel Fosso (1962, Kumba, Kameroen) te zien. Al bijna 50 jaar verkent Fosso de mogelijkheden van het medium fotografie en biedt hij een verfrissende en relevante visie op de wereld van vandaag.

Fosso’s werk houdt het midden tussen fotografie en performance en neemt een centrale plaats in binnen de internationale hedendaagse kunstwereld. Dit grote retrospectief, dat het hele museum vult, brengt zijn belangrijke series voor het eerst in Nederland samen. Samuel Fosso maakt deel uit van een lange Afrikaanse traditie van studiofotografie, waartoe tevens Malick Sidibé en Seydou Keïta behoren, en leverde een belangrijke bijdrage aan het innoveren van dit fotografische genre. Dit deed hij door de camera op zichzelf te richten en zijn studio te transformeren tot een soort speelplaats, waar hij in alle vrijheid verschillende personages kon belichamen. De kunstenaar gebruikt zijn lichaam, kleding, accessoires en poses als instrumenten om stereotypen te deconstrueren, in het bijzonder die met betrekking tot genderidentiteit, ras en sociale klasse. Het werk van Samuel Fosso heeft een onmiskenbare en krachtige politieke dimensie. Zijn oeuvre kan worden gezien als een metafoor voor de meerdere ballingschappen die hij zijn hele leven te verduren zou krijgen. De tentoonstelling bevat meer dan 200 van Fosso’s werken die nog niet eerder in Nederland te zien waren. Dit reikt van zijn vroege zwart-witportretten uit de periode 1970 tot 1990 tot zijn meest recente werk. Voor het eerst worden er werken getoond die Fosso in opdracht maakte toen hij nog een tiener was en die onlangs zijn teruggevonden en gerestaureerd. Ook zijn eerste zelfportretten, geïnspireerd op de stijl van jonge Afro-Amerikanen die hij ontdekte in poptijdschriften, zijn te zien.

t/m 12 mrt 2023 in Huis Marseille, Amsterdam.

Ook nu te zien: Al die Amsterdamse mensen…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam