Document Nederland 2022: Duurzaam/ Sustain/ Tene

0
Document Nederland
Document Nederland 2022, Rijksmuseum

In het Rijksmuseum is Document Nederland 2022; Duurzaam/ Sustain/ Tene te zien. Het Rijksmuseum vraagt sinds 1975 een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp te onderzoeken en vast te leggen. Vanaf 1997 gebeurt dat onder de naam Document Nederland. Bij elkaar vormen deze foto’s een indrukwekkende beeldgeschiedenis van Nederland van de late 20ste eeuw tot nu.

In opdracht van het museum fotografeerde Sharelly Emanuelson in 2022 duurzaamheid binnen Nederland en de zes Nederlands-Caribische eilanden. Zo onderzoekt Emanuelson de balans tussen mens en zijn omgeving in het licht van de klimaatverandering en de impact van ons dagelijks handelen. De werken in de tentoonstelling zijn gegroepeerd rond verschillende thema’s waarin steeds het menselijk handelen centraal staat. De foto’s laten zien hoe mensen verschillend omgaan met zaken als waterbeheer, erosie en het verwerken van afval. Die gevolgen zijn groot of klein, tijdelijk of permanent. Emanuelson fotografeerde Nederland en de zes Nederlands-Caribische eilanden: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten.

Beeldend kunstenaar Sharelly Emanuelson woont op Curaçao en werkt deels in Nederland. In haar werk brengt ze maatschappelijke onderwerpen samen. Door het maken van film, video, geluidsinstallaties en fotografie materialiseert Emanuelson haar observaties en onderzoek van dagelijkse praktijken en relaties tussen kunst, cultuur, erfgoed & koloniale overblijfselen.

Tegelijkertijd is Document Nederland Junior te zien in de Fotogalerij. Dit is een fotowedstrijd voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten. Dit jaar voor het eerst zowel in Nederland als op de Nederlands-Caribische eilanden. Het thema was: Een tweede leven: Hoe recycle jij? Uit de tien genomineerde jongeren worden twee winnaars gekozen.

Document Nederland 2022: Duurzaam/ Sustain/ Tene
t/m 15 januari 2023
Fotogalerij van het Rijksmuseum, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam