Binnenkort: Paul Kooiker – FASHION

0
Paul Kooiker
Untitled © Paul Kooiker, 2020.

Foam presenteert in december de tentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Paul Kooiker. Terwijl ‘fashion’ meestal gezien wordt als iets wat trending is, wordt de modefotografie van Kooiker gekenmerkt door tijdloosheid. De kunstenaar brengt de grootste modemerken en bekendste gezichten van dit moment in beeld, en transporteert deze naar een geheel eigen wereld. Losgezongen van tijd en plaats lijken zijn surrealistische beelden net scènes uit films waarvan we het verhaal niet kennen.

Het werk van Paul Kooiker kenmerkt zich door een conceptuele en experimentele benadering tot fotografie. Met de meest simpele middelen, zoals karton, stof en rook, creëert hij in zijn studio in Amsterdam mysterieuze beelden die zich niet makkelijk laten ontrafelen. Zijn stijl refereert sterk aan de geschiedenis van fotografie en kunststromingen zoals het surrealisme, terwijl zijn beelden tegelijkertijd onmiskenbaar eigen zijn. Het is om deze reden dat hij op dit moment een veelgevraagd fotograaf is voor toonaangevende fashion magazines en campagnes van bekende modehuizen. Sinds een jaar of vijf navigeert hij tussen commerciële opdrachten en autonome kunst, waarbij het onderscheid tussen beiden nauwelijks nog te maken valt.

Paul Kooiker
Untitled © Paul Kooiker, 2021.

Ook in opdracht van de mode-industrie, treedt Paul Kooiker schijnbaar moeiteloos buiten de kaders van heersende schoonheidsidealen. Hij creëert een schoonheid die niet aan de oppervlakte ligt, maar die – op haast Freudiaanse wijze – ingaat op duistere verlangens, fetisjisme en dromen uit het onderbewuste. Bovendien overstijgt zijn fotografie klassieke genderrollen doordat hij zijn modellen ongewone houdingen aan laat nemen en hun gezicht vaak buiten beeld laat, waarbij hun identiteit buiten beschouwing blijft. Soms is het zelfs onduidelijk of het een mens of pop betreft. Kooiker lijkt de extravagantie van luxe objecten en de middelen waarmee deze aan ons gepresenteerd worden, zoals mannequins en displays, zodanig uit te vergroten dat het ons verlangen zelf is dat op een sokkel wordt gezet en model staat voor zijn camera. 

Alle werken in de tentoonstelling zijn vervaardigd met een iPhone. In een tijd waarin iedereen met een smartphone fotografeert, zet Kooiker juist dit middel in om een parallelle wereld te creëren die daar ogenschijnlijk van losgezongen is en die zich niet laat kopiëren. Zijn tentoonstelling FASHION brengt allerlei beelden uit zijn modeopdrachten samen in een totaalinstallatie die werkt als een spiegelpaleis: het brengt de snelheid van de modewereld tot stilstand en toont de absurditeit van menselijke ijdelheid en verlangen.

Paul Kooiker – FASHION
8 dec -12 feb 2023
Foam, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam