NVF Uitgelicht: Dennis Wisse

0
Dennis Wisse
“Nu de sportscholen sinds 1 juli weer open mogen, zal dit fanatieke buitensporten weer grotendeels uit het straatbeeld verdwijnen. Max (65) vertelde mij dat het buitensporten hem goed beviel, terwijl hij de deep squat perfect uitvoert in het Roel Langerakpark, Rotterdam.”

“Nooit weten wat de dag brengt, dat houdt mij scherp”

NVF-lid Dennis Wisse is in 2009 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag als documentair fotograaf. Sinds 2009 werkt Dennis als allround freelancefotograaf in opdracht. Opdrachten die het hem economisch mogelijk hebben gemaakt om als fotograaf ook zijn vrije oog te kunnen volgen. Sinds 2017 is hij werkzaam als allround fotograaf voor Fotobureau Roel Dijkstra en fotografeert hij voor diverse dag- en vakbladen, bedrijven, gemeenten en reclamebureaus.

“Als 18-jarige kwam ik, tijdens mijn stage als Grafisch Intermediair bij een reclamebureau, voor het eerst écht in aanraking met fotografie. Al snel merkte ik dat communiceren in beeld in plaats van woord mij beter past. Dit leidde enkele jaren later tot een succesvolle toelating als student Documentaire Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Tijdens mijn opleiding heeft de stage bij fotograaf Rob Hornstra mij als fotograaf gevormd en is mijn interesse in portretfotografie gegroeid.”

Deze serie is ontstaan vanuit een opdracht voor één van de opdracht-gevers van Fotobureau Roel Dijkstra, namelijk het zoeken naar positieve effecten van de corona-lockdown in het Rotterdamse straatbeeld. Vanuit die opdracht ontstond de serie COVID-19-lockdown-workout. Doordat de sportscholen dicht waren in verband met de coronamaatregelen, zochten steeds meer sporters naar creatieve alternatieven in de buitenlucht om fit te blijven. Een van hen is Judah. Hij voert hier een armoefening uit met de resistance-band – Lloyd Multiplein, Rotterdam.

Bij de burgers af
“Mijn eigen documentaire fotoprojecten gaan over met name subculturen, jongeren en randfiguren in de samenleving. Werelden die ik niet ken, maar die mij aanspreken en nieuwsgierig maken. Met mijn camera als geaccepteerd alibi, lukt het mij om ergens binnen te komen en kan ik mij, vaak voor langere tijd, in een onderwerp vastbijten. Een voorbeeld hiervan is mijn eindexamenproject Bij de burgers af. Tijdens dit project heb ik het leven van de bewoners in het oudste woonwagenkamp van Nederland aan de Escamplaan in Den Haag, een jaar lang op beeld vastgelegd. Tot het moment dat het kamp na 33 jaar moest verdwijnen en de meerderheid van de woonwagenbewoners in een woonhuis werden geplaatst.”

Van reportages tot portretten
“Sinds 2017 werk ik voor Fotobureau Roel Dijkstra, een gerenommeerd fotobureau waar de opdrachten uitdagend en uiteenlopend zijn. Mijn dagelijkse foto-opdrachten variëren van het maken van reportages en portretten tot het vangen van het hele verhaal in één enkel beeld. Nooit weten wat de dag brengt, dat houdt mij scherp. Daarnaast biedt het werken in een klein team van vier fotografen en twee traffic-medewerkers mij een fijne werkplek waar teamgevoel heerst en waar ik inspiratie haal uit de samenwerking met mijn collega’s.”

No-nonsense-aanpak
“Een deel van onze opdrachten is regionaal nieuws, waarbij we vaak het alledaagse leven en de gewone man op beeld vangen. Deze tak van de fotografie past mij. Mijn fotografie laat zich kenmerken door een scherp gevoel voor het alledaagse. De directe, no-nonsense-aanpak van een onderwerp die ik graag hanteer, wordt weerspiegeld in oprechte en pure fotografie.”

Dit artikel is afkomstig uit Focusmagazine 9 2020.

Dennis Wisse

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam