Recaptioning Congo

0
Congo
Zonder titel, 1950. C Lamote (inforcongo). Collection RMCA Tervuren, CC-BY 4.0.

Fotomuseum Antwerpen toont een kroniek van de lange en turbulente geschiedenis van fotografie in het koloniale Congo. Deze omvat bijna 100 jaar, vanaf de formele oprichting van de kolonie in 1885 tot de onafhankelijkheid in 1960.

Recaptioning Congo verweeft diverse perspectieven van Europese en Afrikaanse fotografen en stelt ze tegenover elkaar. Afrikaanse fotografen werden lange tijd als een minderheid behandeld en ontwikkelden zich onder een regime dat beelden strikt controleerde en manipuleerde. De foto’s zijn onthullend, soms verrassend en verontrustend, en werpen licht op de complexe relaties tussen verleden en heden, tussen Afrika en Europa, tussen Congo en België.

Deze tentoonstelling is het resultaat van meer dan tien jaar internationaal onderzoek door curator Sandrine Colard. Het is de eerste uitgebreide tentoonstelling die de gelaagde en unieke geschiedenis van fotografie in Belgisch Congo behandelt. Met werken die gaan van propaganda tot Afrikaanse amateur- en studiofotografie biedt Recaptioning Congo een weergaloze duik in de fotografische constructie van een koloniale ideologie, met daarin ook de zelfportrettering van Afrikaanse levens.

Recaptioning Congo
t/m 29 jan 2023
FOMU Fotomuseum Antwerpen, Waalsekaai 47, Antwerpen, België.

Nu ook te zien: Johan van der Keuken, de kunst waarvan ik het meest houd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam