Johan van der Keuken – De kunst waarvan ik het meest houd

0
Johan van der Keuken
Verkopers van lelietjes van dalen, 1 mei, Gare de Lyon, Paris mortel, 1963 © Johan van der Keuken

Het Nederlands Fotomuseum beheert sinds enkele jaren de nalatenschap van Johan van der Keuken en toont de komende maanden een grote tentoonstelling van deze veelzijdige kunstenaar met een humanistische blik. Van der Keuken (1938-2001) was een Nederlandse cineast, fotograaf en essayist, die in binnen- en buitenland naam maakte met zijn foto’s, fotoboeken en films die zich nadrukkelijk bewegen tussen visuele poëzie en documentaire. Hij was reislustig, legde een grote politiek-maatschappelijke betrokkenheid aan de dag en interesseerde zich voor de gewone mens en het alledaagse leven.

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw maakt Van der Keuken 3 spraakmakende fotoboeken, die inmiddels allemaal onderdeel uitmaken van de canon van de Nederlandse fotoboek. Al bij hun verschijnen vielen zijn publicaties op door hun poëtische kwaliteiten en krachtige beeldmontage. Vanaf begin jaren 60 tot zijn overlijden in 2001, publiceerde Van der Keuken bijna 50 lange en korte films, waarvoor hij verscheidene prijzen en onderscheidingen ontving.

Johan van der Keuken
Dansfeest in Lanusei, Sardinië, 1963 © Johan van der Keuken

Met een aantal generatiegenoten deelde de kunstenaar de vernieuwende geest van de vijftigers, de rebellerende groep jonge schrijvers en dichters uit het naamgevende decennium. Ook maakt Van der Keuken eind jaren 70 – en met een korte onderbreking in de jaren 80 – essayistische bijdragen voor het filmblad Skrien.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgave over Johan van der Keuken in de reeks van het Nederlands Fotomuseum (€ 45,-; Lecturis).

Johan van der Keuken – De kunst waarvan ik het meest houd
7 okt t/m 5 feb 2023
Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332, Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam