Helena van der Kraan – Still (a) Life 

0
Helena van der Kraan
© Helena van der Kraan

De tentoonstelling Still (a) Life is een hommage aan kunstenaar Helena van der Kraan en haar bijdrage aan het genre van de stillevenfotografie. 

Helena van der Kraan (1940-2020) is vooral bekend om haar portretten van vrienden, kennissen en objecten in natuurlijk daglicht. De grijze achtergrond is een prominent kenmerk van haar portretten, een kleur die doet denken aan de landschappen in Tsjechoslowakije, waar ze opgroeide. Nadat ze het land ontvluchtte in 1968 werd Van der Kraan aangenomen als postgraduate bij Ateliers ’63 te Haarlem.
Still (a) Life viert de rijkdom van haar artistieke carrière en zet haar meest sprekende werken in de spotlights. Haar fotografische werk is intiem en laat haar poëtische interpretaties van objecten uit het dagelijks leven zien. De foto’s die ze maakt zijn onopgesmukt en subtiel van aard. Van der Kraan’s werk is zeer gewaardeerd in fotografische kringen en heeft zijn plek gevonden in de collecties van veel Nederlandse musea. 

Helena van der Kraan
© Helena van der Kraan

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Still (a) Life en om het leven en werk van Helena van der Kraan te vieren heeft APE (Art Paper Editions) een boek gemaakt, gewijd aan haar stillevenfotografie. De boeklancering zal plaatsvinden tijdens UNSEEN Amsterdam op zaterdag 17 september 2022. 

Still (a) Life
2 september t/m 8 oktober
Madé van Krimpen
Prinsengracht 615 H, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam