Winnaars Groene Camera 2022!

Op zaterdag 21 mei vond in het Museon-Omniversum de prijsuitreiking van de Groene Camera 2022 plaats. Aansluitend werd de expositie van alle winnende beelden geopend. De Groene Camera is een prestigieuze prijs voor natuurfotografen uit Nederland en België.

0
Winnaar Serie en Natuurfotograaf van het jaar 2022. Fotograaf: Jowan Iven

Natuurfotografie speelt een belangrijke rol in het versterken van het besef dat onze natuur mooi en bijzonder is, waarmee we met respect moeten omgaan. Deze gedachte is de motivatie van de initiatiefnemers Jan Vermeer en Daan Schoonhoven bij het in het leven roepen van de natuurfotografieprijs de Groene Camera. De Groene Camera onderscheidt zich door uitsluitend foto’s te accepteren die in Nederland of België zijn gemaakt.

De Groene Camera telt drie onderdelen:

  • Groene Camera Natuurfoto van het jaar – prijzen in zeven verschillende categorieën: Landschappen, Zwart-wit, Geleedpotigen en ongewervelden, Planten en paddenstoelen, Vogels, Zoogdieren, reptielen en amfibieën, Abstract.
  • Groene Camera Natuurfotograaf van het jaar – de prijs voor de beste serie.
  • Groene Camera Natuurtalent van het jaar – voor jongeren onder de 18 jaar.

Per onderdeel en categorie kiest de jury een winnaar, een ‘runner-up’ en vijf eervolle vermeldingen. Naast de Groene Camera trofeeën, de eer en de aandacht zijn er serieuze prijzen verbonden aan de Groene Camera met een totale waarde van bijna € 15.000,-.

Groene Camera 2022
Winnaar categorie Zoogdieren, amfibieën en reptielen en overall winnaar van de Groene Camera 2022. Fotograaf: Marcel van Kammen

De winnaars

Marcel van Kammen is de winnaar van de categorie Zoogdieren, reptielen en amfibieën en overall winnaar van de categorieën. De jury over deze beste natuurfoto: “Deze foto laat geen enkele twijfel bestaan: deze veldmuizen hebben het moeilijk. Hun habitat op de kwelder is overstroomd door een noordwesterstorm en de enige plek om te schuilen is in de relatieve luwte van de pier. Veilig voor het zeewater, maar blootgesteld aan alle andere gevaren zoals de stormwind en de regen. Een prachtige foto die een bijna menselijk afzien toont door de verwaaide vachtjes en de dicht bij elkaar gekropen lijfjes. De muisjes zijn duidelijk beland op een plek waar ze eigenlijk niet thuishoren, schuilend op het ruige, door mensenhanden gemaakte grindbeton. Een uniek beeld!”

Groene Camera 2022
Winnaar Serie en Natuurfotograaf van het jaar 2022. Fotograaf: Jowan Iven
Winnaar Serie en Natuurfotograaf van het jaar 2022. Fotograaf: Jowan Iven

Jowan Iven mag zich Natuurfotograaf van het jaar noemen. Hij wint deze prijs voor zijn zwart-wit serie die hij in Coronatijd dichtbij huis maakte. De jury: “In dit portfolio wordt duidelijk dat je voor het oerbosgevoel niet ver van huis hoeft te gaan. Bijna alle foto’s zijn genomen in het dorp van de fotograaf en stralen toch het echte ruige wildernisgevoel uit. Door de bijzondere hoek, de fraai herhalende structuren of soms juist wilde groeiwijzen plus de keuze voor zwart-wit foto’s ontstaat een prachtig portfolio van deze wilde lokale bossen in het klein.”

Groene Camera 2022
Winnaar categorie Jongeren en Natuurtalent van het jaar van de Groene Camera 2022. Fotograaf: Josh Rozema

Josh Rozema is als Natuurtalent van het jaar gekozen met zijn foto van een grutto. De jury schreef over zijn foto: “Een foto van de grutto doet het altijd goed. Deze vogel is Nederlands trots maar heeft het helaas lastig in ons land. Deze grutto is gefotografeerd op het fietspad. Een bijzondere plek voor deze vogel die het liefst in weilanden vertoeft. Door zijn plek op het fietspad ontstaat een foto die anders is dan anders en waarbij het hele dier prachtig te bestuderen is.”

Fototentoonstelling

De Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine in samenwerking met Museon-Omniversum. Deze samenwerking resulteert in een fototentoonstelling van meer dan 70 foto’s. Naast de winnaars zijn ook de eervolle vermeldingen te zien.
De foto’s zijn nog tot en met 26 februari 2023 te bekijken in Museon-Omniversum, Den Haag.

Lees ook: Dit zijn de winnaars van de Groene Camera 2021!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam