Cancel-culture, discussieavond i.s.m. BredaPhoto

Studio Zeitgeist en Chassé Theater organiseren in samenwerking met BredaPhoto een discussieavond rondom de grotere vraag ‘Cancel-culture: terechte kritiek op de gevestigde orde of de creatie van een nieuw taboe?’.

0
Destroy my Face
Grid Destroy my Face, Erik Kessels, 2020

Vanuit een breder perspectief en naar aanleiding van de ontstane commotie rondom het weggehaalde werk Destroy my Face van Erik Kessels, zal vanuit verschillende sociale en culture invalshoeken worden onderzocht wat dit nieuwe fenomeen cancel-culture is. 

Cancel-culture

Steeds vaker horen we over de publieke boycot van artiesten, culturele instellingen en/of politici die zich ‘sociaal ongewenst’ hebben gedragen of geuit of ‘schadelijk’ werk hebben gemaakt. Vaak gaat het om uitingen of werk die ongelijke machtsstructuren in stand houden en die tot marginalisatie leiden van minderheidsgroeperingen. Het publiekelijk tot verantwoording roepen en verantwoordelijk houden van artiesten en instellingen voor schadelijk gedrag, is voor minderheidsgroeperingen een strategie om deze structuren zichtbaar en bespreekbaar te maken. Aan de andere kant wordt er beweerd dat de cancel-culture giftig is en zorgt voor een polarisatie en uitsluiting van afwijkende meningen uit het debat. Daarnaast zou de angst voor cancel-culture leiden tot zelfcensuur onder journalisten, kunstinstellingen, kunstenaars, schrijvers en andere opiniemakers waardoor de vrijheid van meningsuiting in gedrang komt. 

Moderator Farid Tabarki heeft aan tafel deze avond sociaal wetenschapper gespecialiseerd in gender en seksualiteit Linda Duits, kunstcriticus van De Groene Amsterdammer en hoofdredacteur – Ons Amsterdam Koen Kleijn, kunstenaar, schrijver en activist Alina Lupu, kunstenaar Erik Kessels, directeur BredaPhoto Fleur van Muiswinkel e.a.

Muziek wordt verzorgd door Bart Rijnink. De voertaal voor deze avond is Engels.  De avond wordt ook online gestreamed via bredaphoto.nl/digital

Vrijdag 23 oktober, 20.30 uur in het Chassé Theater in Breda.
Tickets kun je hier bestellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam