Biennale für aktuelle Fotografie 2022

0
Biennale für aktuelle Fotografie
Antoinette de Jong und Robert Knoth, Fotografie von Motooka Shimizu, Futaba district, Fukushima Prefecture, kombiniert mit Hosta Sieboldiana, Siebold Collection. Courtesy of Naturalis Biodiversity Center Leiden, aus der Serie Tree and Soil, 2011–2018

De Biennale für aktuelle Fotografie 2022 vindt plaats van 19 maart tot 22 mei in de drie Duitse steden Mannheim, Ludwigshafen en Heidelberg. Het thema is ditmaal From Where I Stand en richt zich op fotografische posities tussen kunst, journalistiek en activisme.

De kunstenaars zijn geselecteerd door de Nederlandse Iris Sikking, curator van deze biënnale. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze de uit balans geraakte relatie tussen mens, natuur en technologie adresseren en expliciet stelling nemen over de daaruit voortvloeiende mondiale crises. Aan de hand van persoonlijke ervaringen en het gebruik van een grote verscheidenheid aan media en materialen, stimuleren ze ons om na te denken over de vraag hoe een leefbare toekomst eruit zou kunnen zien.

Biennale für aktuelle Fotografie
Awoiska van der Molen, #569-16, 2020, aus der Serie The Living Mountain, 2022

De biënnale omvat zes tentoonstellingen op zes locaties in Mannheim, Ludwigshafen en Heidelberg met werken van ongeveer 40 internationale kunstenaars, collectieven en fotografen. Er zijn Nederlandse deelnames van Antoinette de Jong & Robert Knoth, Anouk Kruithof, Thomas Kuijpers, Awoiska van der Molen en Paulien Oltheten. Naast de tentoonstellingen is er een uitgebreid ondersteunend programma.

De Biennale für aktuelle Fotografie vindt om het jaar plaats. Voor elke editie wordt een internationaal gerenommeerde gastcurator uitgenodigd om zes thematentoonstellingen te ontwikkelen in de drie steden.

Thomas Kuijpers, Triad, aus der Serie Volumes, 2021 | Courtesy The Ravestijn Gallery

Biennale für aktuelle Fotografie 2022
19 maart 2022 tot 22 mei

Ludwigshafen:
Bodies in (e)motion -Kunstverein Ludwigshafen
Shaping Data – Wilhelm Hack Museum

Mannheim:
Collective Minds – Port25 – Raum für Gegenwartskunst
Narratives of Resistance – ZEPHYR – Raum für Fotografie in den Reiss-Engelhorn-Museen
Contested Landscapes – Kunsthalle Mannheim

Heidelberg:
Changing Ecosystems – Heidelberger Kunstverein

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam